BUX
39138

Csúcson az amerikai újlakás-eladások

Több éves csúcsra emelkedett az újlakás-eladások száma az Egyesült Államokban

MTI-Eco, 2015. március 24. kedd, 16:08

Az Egyesült Államokban februárban havi alapon 7,8 százalékkal nőtt az újonnan épült lakások eladásának száma a januári 4,4 százalékos növekedés után - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden. Az eladások februári ütemével számolva a teljes évben 539 ezer lakáseladás lenne, több mint a januári 500 ezres évesített eladási adat.

A februári statisztika jelentősen meghaladta az elemzők által várt 465 ezres eladási számot, miután a kereskedelmi minisztérium utólagosan felfelé javította januári adatait. A lakáseladások száma legutóbb 2008 februárjában volt ezen a szinten.

A lakáseladások annak ellenére tudtak növekedni, hogy februárban rossz volt az időjárás, amely általában csökkenti a fogyasztók vásárlási kedvét. Földrajzi megoszlásban a lakáseladások száma az ország északkeleti részében és délen nőtt, míg nyugaton és az ország középső régiójában csökkent.

Az eladásra váró lakások száma február végén 210 ezerre csökkent a január végi 213 ezerről. A februári eladási ütem mellett 4,7 hónap kellene az összes eladó lakás értékesítéséhez.