Az IHS Markit pénteken közzétett jelentése szerint az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (bmi) 56,8 pontra növekedett a márciusi 56,2 pontról. A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 56,2 pontra ugrott az előző havi 56,0 pontról. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett bmi 56,7 pontra emelkedett a márciusi 56,4 pontról.

Mindhárom mutató 72 havi csúcsra ért az áprilisi előzetes értékkel, és kedvezőbben alakult az elemzői várakozásokhoz képest - írja az MTI.

Szakértők arra számítottak, hogy a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe enyhén, 0,1 ponttal, 56,3 nő, a szolgáltatásoké 56 ponton stagnál, a kompozit bmi pedig 0,1 ponttal, 56,3 pontra süllyed.

A mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását tükrözi.

A vártnál jóval erőteljesebben bővült a francia magánszektor: a feldolgozóipar bmi-je 55,1 pontra ugrott a márciusi 53,3 pontról, a szolgáltatásoké pedig 0,2 ponttal 57,7 pontra nőtt. A német gazdaság növekedése viszont kissé lassult: a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 0,1 ponttal 58,2 pontra mérséklődött, a szolgáltató szektorban pedig 0,9 ponttal 54,7 pontra esett vissza a bmi.

Erősen kezdte a második negyedévet az euróövezet gazdasága. A beszerzésimenedzser-indexek előzetes értékei azt mutatják, hogy az első negyedévi 0,7 százalék után április-júniusban 0,7 százalékkal növekedhet negyedéves összevetésben az euróövezet hazai összterméke - állapította meg Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Rámutatott, hogy a feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban is erőteljes a növekedés üteme. A foglalkoztatottság növekedése kedvezett a szolgáltatásoknak, míg a feldolgozóiparnak egyértelműen jót tett az euró gyengülése, amely hozzájárult ahhoz, hogy az exporteladások hatéves csúcsra érjenek.

Williamson kiemelte, hogy Franciaország és Németország az utóbbi hat év legerősebb növekedési ütemét érte el, míg a más országok gazdaságának teljesítménye közel tízéves csúcsra futott fel, megerősítve a gazdasági fellendülés széles alapokon nyugvó jellegét.