Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 10 éves lejáratú ír államkötvény felára 425 bázispontig is emelkedett a hétfői kereskedésben a 417 pontos záróérték előtt. A hasonló portugál papírok 400 bázisponton zártak a napi csúcs 406 százalékpontot követően.

David Keeble, a Crédit Agricole stratégája szerint ez "leginkább az árverezéseknek tudható be: a két piac - Portugália és Írország nagyon kicsi és szélsőségesen reagálnak a legapróbb információkra is". "Az utóbbi hetekben az volt a piac feltételezése Írországról, hogy hamarosan a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az EU-hoz kell fordulnia. Az ilyen hírek hatásait nehéz csillapítani" - tette hozzá, utalva egy pénteki sajtóértesülésre, amely szerint Írország már közel áll a két szervezettel való megegyezéshez egy sürgős mentőcsomag megkötéséről. Az értesülést később tagadták a hatóságok.

A portugál 10 éves lejáratú államkötvények hozama május óta egy nap alatt a legnagyobb mértékben, 6,46 százalékra nőtt hétfőn. A kormány szerdán akár 1 milliárd eurót is megközelítő állampapír-kibocsátásra készül. A hasonló ír papír hozama is 14 bázisponttal, 6,65 százalékra emelkedett a holnapi 1,5 milliárd eurós árverés előtt.

Elemzők szerint hétfő délután már az Európai Központi Bank is visszatért az ír kötvénypiacra, 5-10 millió euró ír államkötvényre tett ajánlatokat. Egy kereskedő szerint "ez egy nagyon jelképes lépés".