A lengyel Társadalombiztosítási Intézet (ZUS) 19 millió lengyelnek küld levelet a várható nyugdíjáról szóló információval. A gond csak az - írja a Gazeta Wyborcza -, hogy a levelekben végzett számítások nem mindig valósak: vagy túl magasak, vagy túl alacsonyak.

A ZUS levelét azok kapják, akik meghatározott időn keresztül fizettek társadalombiztosítási járulékot. Ez a gyakorlatban 19 millió lengyelt érint. A levélben az eddig befizetett járulék értékéről kapnak elszámolást, de azon személyek esetében, akik 35 év felettiek, a jövendő nyugdíjuk mértékéről is ír a hatóság.

A lap azonban kiderítette, hogy a ZUS-tól kapott levelek valótlan információkat is tartalmazhatnak. Mindenekelőtt azért, mert az intézet a korábbi szabályok szerint számolt. A 2015 óta regnáló kormány hozzányúlt a rendszerhez, például csökkentette a nyugdíjkorhatárt.

A ZUS azzal védekezik, hogy nem tudja kiszámítani a nyugdíjakat olyan törvények alapján, amelyek még meg sem születtek. A lap ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a  hivatal a nyugdíjak valorizációját sem vette figyelembe, ami például a jövő évben 6,37 százalékos növekedést hoz a nyugdíjasoknak.