Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kezd egyre veszélyesebb lenni a politikai manyána Spanyolországnak - figyelmeztetett Luis de Guindos, az ügyvezető kormány gazdasági minisztere, miután főnöke, Mariano Rajoy nem kapta meg a parlamenti többséget a kormányalakításhoz.

A spanyol bürokrácia lustaságára utaló szó arra utal, hogy az országnak immáron gazdasági károkat okoz a háromnegyed éve tartó politikai patthelyzet - derül ki a Bloomberg cikkéből.

Guindos szerint az ország minden bizonnyal kibírja, ha az egy évvel korábbi szavazás és a júniusi rendkívüli választás után decemberben újra az urnák elé kell járulni az embereknek, ám a gazdaság nem. Olyan gazdaságpolitikai döntéseket kellene hozni, amelyekhez az ügyvezető kormány kevés.

Leállt reformok

A reformok immáron nyolc hónapja leálltak és Madridnak októberben be kellene nyújtania a 2017-es költségvetés tervezetét az Európai Bizottságnak konzultáció céljából. Ezt azonban csak egy stabil parlamenti többséggel rendelkező párt fogadtathatná el a törvényhozással.

Ha nincs új büdzsé, akkor a 2016-ost kell továbbgörgetniük, amelyből hiányoznak azok a változtatások, amelyeket Brüsszel látni szeretne. Amink van, az nem lesz elég az EU-val kialkudott, közös célok eléréséhez - fogalmazott a miniszter.

Elenyésző lendület

Spanyolország egy sor engedményt kapott az európai szervezetektől egyebek mellett költségvetési hiányának viszonylag magasan tartására az elmúlt hónapokban. Rajoy igyekezett puhítani az országra nehezedő nyomást a 2015. decemberi választások előtt, ezzel mentve, ami még menthető volt elporladt népszerűségéből.

Uniós becslések szerint 2016-ban immáron a második egymást követő évben fog nőni a költségvetési hiány. Ezt valamennyire ellensúlyozzák a második negyedévben tapasztalt kedvező jelek, egyebek mellett a fogyasztói bizalom erősödése. Guindos szerint azonban ez a lendület stabil kormányzás híján gyorsan elenyészhet.

Nem akarnak még egyet

Rajoy 180-170 arányban bukta el a szerdai szavazást, amelynek az volt a tétje, hogy pártja, a konzervatív Néppárt a liberális Cuidadanosszal kiegészülve folytathatja-e a kormányzást az elmúlt négy és fél év után. A bibi az, hogy a páros kisebbségi kormányt készül alakítani, amit a baloldali ellenzék összefogva meg tud hiúsítani.

A harmadik választás gyors egymásutánban tortúra lenne a spanyol társadalomnak - véli Guindos. A spanyolok nem akarnak még egy kampányt és még egy szavazást pusztán azért, mert a parlamentbe juttatott politikusok képtelenek kompromisszumot kötni egymással.