Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Attól tartunk, hogy az amerikai kormányzat nemzetbiztonsági megfontolásokkal indokolt intézkedései piaci zavarokat okoznak" - jelentette ki Szuga Josihide japán kormányszóvivő hétfőn, hozzátéve, hogy mindez nemcsak a Japán és az Egyesült Államok közötti gazdasági együttműködésre, hanem a Kereskedelmi Világszervezet (WTI) által szabályozott multilaterális kereskedelmi rendszerre is súlyos hatást gyakorolhat.

Japán, amelynek miniszterelnöke, Abe Sindzó jó személyes kapcsolatokat tudott kiépíteni Donald Trump amerikai elnökkel, azt remélte, hogy meg tudja győzni a szoros szövetséges Washingtont az importált acélra és alumíniumra kivetett vámok alóli mentesség fenntartására. De ami még rosszabb, nemcsak hogy ezt nem sikerült elérni, hanem a Trump kormányzat újabb vámelésre készül, ezúttal a japán gazdaság számára kulcsfontosságú ágazat, az autó- és autóalkatrészek esetében.

"Rendkívül sajnálatos, hogy a helyzet nem javult még azután sem, hogy Japán tájékoztatta az Egyesült Államokat aggodalmairól" - mondta a szóvivő hétfőn. (Abnormális a helyzet a piacon, és minden csak rosszabb lesz.)

Donald Trump március 8-án írta alá az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámokról szóló elnöki nyilatkozatokat, amelyek március 23-án léptek hatályba. Június 1-jéig - a további tárgyalásokra szánt időre - mentességet kapott az Európai Unió, Argentína, Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Kanada és Mexikó, közülük az unió, Kanada és Mexikó kiesett a kivételezetti körből a határidő lejárta után.

Japán májusban tájékoztatta a Kereskedelmi Világszervezetet, hogy kész válaszintézkedéseket tenni az amerikai védővámok bevezetésére. A japán megtorlás nagyjából 50 milliárd jen (390 millió euró) értékű amerikai árucikkeket érintene, ez az összeg nagyjából megfelel az amerikai döntés japán exportra gyakorolt hatásának.

Washington legszorosabb szövetségesei a hét végén szokatlan lépésre kényszerültek: a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport pénzügyminiszteri szintű tanácskozásán hat ország - Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Kanada és Japán - miniszterei felszólították amerikai kollégájukat, Steven Mnuchint, hogy tolmácsolja az amerikai elnöknek a hatok "egyhangú aggodalmát és csalódottságát" az egyoldalúan elrendelt vámok miatt.

Az Európai Bizottság a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordult az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámok miatt, és megkezdte az arányos ellenintézkedések előkészítését. Kanada, az Egyesült Állam legnagyobb acélszállítója az importvámok kiszabása miatt megemelte számos amerikai termék importvámját.

Kép forrása: Shutterstock