A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers, azaz a naptárhatástól meg nem tisztított adat szerint 2,7 százalékkal nőtt júliusban az előző év azonos időszakához képest - jelentette a KSH. A megtisztított bővülési adat 3,8 százalék.

Egy hónappal  korábban, júniusban mindkét adat plusz 5,7 százalék volt, a CIB Bank elemzői júliusra 5,5 százalékot vártak, amelytől tehát még a megtisztított forgalomnövekedés is jóval elmarad.

A növekedés lassulásáért az értékesített termékek minden fajtája felelőssé tehető. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma csupán 1,5 százalékkal bővült szemben a júniusi 3,4 százalékkal.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,4 százalékos emelkedést jegyeztek fel a statisztikusok az egy hónappal korábbi 9,7 százalékkal szemben, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,5 százalékkal emelkedett az értékesítés a júniusi 3,6 százalékkal szemben. Ezek naptárhatástól megtisztított volumenadatok.

Az idei év január-júliusában szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,0 százalékkal haladta meg a forgalom volumene az előző év azonos időszakának adatát. Ez egyébként hajszál híján megegyezik a nyers adattal.