Vége szakad a túlkínálatnak az olajpiacon - ez a lényege az International Energy Agency (IEA), az OECD energetikai szakmai szervezete legfrissebb jelentésének. Az elmúlt két év árcsökkenésének oka a keresletet meghaladó kínálat volt, így ha igaznak bizonyul ez a várakozás, akkor legalábbis stabilizálódhat a fekete arany ára.

Az IEA szakértői szerint júliustól szeptemberig a világ olajtermelése közel napi egymillió hordóval elmarad a kereslettől. Ez a várakozásuk annak ellenére, hogy az OPEC legnagyobb termelői rekordszintre növelték kitermelésüket. Nem látunk túlkínálatot az év második felében - idézte az IEA havi jelentését a Wall Street Journal.

Fordulat

Az előrejelzés nem állít kevesebbet, mint hogy véget ér az olajfelesleg két éve tartó "korszaka" a piacon, ami leradírozta a fekete arany árát. A túlkínálat egyik forrása a nem hagyományos technológiával kitermelt észak-amerikai olaj megjelenése volt. A másik forrásról a hagyományos termelők gondoskodtak, amelyek nem fogták vissza exportjukat az árcsökkenés láttán.

Az árak végül az év elején a hordónként 27 dolláros szintet is megkóstolták, ami 13 éves mélységet jelentett - a zuhanás 2014 júniusában 114 dollár/hordós szintről indult.

Két oldalról

A fordulat mögött is két ok van: az egyik, hogy az OPEC-en kívüli országok egy része visszaveszi az exportját, a másik, hogy egészségesen bővül a kereslet. Az előző tényezőhöz tartozik, hogy Észak- és Dél-Amerikából az IEA várakozása szerint 2016 harmadik negyedévében naponta 700 ezer hordóval kevesebb olaj kerül a piacra, mint amennyit az év első három hónapjában szállítottak.

Mindezt persze minden bizonnyal az olajpiaci kereskedők is látják, ám a túlkínálat enyhülése ellenére eddig nem állt emelkedő pályára a fekete arany ára. Ha mégis így lesz, akkor a következő hónapok az üzemanyagok drágulását is hozhatják.

Csiki-csuki

Magyarázhatja a drágulás elmaradását, hogy az IEA jelentése tartalmaz egy kellemetlen megjegyzést is az olajtermelőknek. Eszerint 2017-ben a globális kereslet nem fog annyival nőni, mint amennyit korábban jósoltak. Igaz, a napi 1,2 millió hordós bővülés még így is nagyobb az átlagosnál.

Annak sem fognak örülni az olajexportáló országok, hogy az elmúlt időszakban felhalmozott tartalékok leapasztása hónapokig tarthat. Már a tavasszal kezdődött drágulási trendnek is a nagy tartalékok vetettek véget. A fekete arany ára júniusban elérte az 52 dollár/hordós szintet. A londoni árutőzsdén csütörtökön hordónként 44 dollár körül alakult az olaj ára.

A következő hónapok az olajfinomítók és az OPEC Öböl menti államainak "harcát" fogják hozni: az előbbiek óriási mennyiségű nyersolajat dolgoznak fel, miközben az utóbbiak rekordszinten tartják kitermelésüket. Szakértők szerint az utóbbi oka az, hogy - főként Szaúd-Arába - bármire készek, hogy megőrizzék jókora részesedésüket a világ olajpiacán.