Csúnya meglepetést hozhat az ősz a benzinkutaknál

A kínálatot meghaladó olajkeresletet jósol a következő időszakra az egyik nagy nemzetközi szakmai szervezet, ami azt sejteti, hogy drágulhat a fekete arany. Ha így lesz, azt az autósok is megtapasztalhatják a benzinkutaknál az üzemanyagok áremelkedéseként.
Napi.hu, 2016. augusztus 11. csütörtök, 16:08
Fotó: Napi.hu

Vége szakad a túlkínálatnak az olajpiacon - ez a lényege az International Energy Agency (IEA), az OECD energetikai szakmai szervezete legfrissebb jelentésének. Az elmúlt két év árcsökkenésének oka a keresletet meghaladó kínálat volt, így ha igaznak bizonyul ez a várakozás, akkor legalábbis stabilizálódhat a fekete arany ára.

Az IEA szakértői szerint júliustól szeptemberig a világ olajtermelése közel napi egymillió hordóval elmarad a kereslettől. Ez a várakozásuk annak ellenére, hogy az OPEC legnagyobb termelői rekordszintre növelték kitermelésüket. Nem látunk túlkínálatot az év második felében - idézte az IEA havi jelentését a Wall Street Journal.

Fordulat

Az előrejelzés nem állít kevesebbet, mint hogy véget ér az olajfelesleg két éve tartó "korszaka" a piacon, ami leradírozta a fekete arany árát. A túlkínálat egyik forrása a nem hagyományos technológiával kitermelt észak-amerikai olaj megjelenése volt. A másik forrásról a hagyományos termelők gondoskodtak, amelyek nem fogták vissza exportjukat az árcsökkenés láttán.

Az árak végül az év elején a hordónként 27 dolláros szintet is megkóstolták, ami 13 éves mélységet jelentett - a zuhanás 2014 júniusában 114 dollár/hordós szintről indult.

Két oldalról

A fordulat mögött is két ok van: az egyik, hogy az OPEC-en kívüli országok egy része visszaveszi az exportját, a másik, hogy egészségesen bővül a kereslet. Az előző tényezőhöz tartozik, hogy Észak- és Dél-Amerikából az IEA várakozása szerint 2016 harmadik negyedévében naponta 700 ezer hordóval kevesebb olaj kerül a piacra, mint amennyit az év első három hónapjában szállítottak.

Mindezt persze minden bizonnyal az olajpiaci kereskedők is látják, ám a túlkínálat enyhülése ellenére eddig nem állt emelkedő pályára a fekete arany ára. Ha mégis így lesz, akkor a következő hónapok az üzemanyagok drágulását is hozhatják.

Csiki-csuki

Magyarázhatja a drágulás elmaradását, hogy az IEA jelentése tartalmaz egy kellemetlen megjegyzést is az olajtermelőknek. Eszerint 2017-ben a globális kereslet nem fog annyival nőni, mint amennyit korábban jósoltak. Igaz, a napi 1,2 millió hordós bővülés még így is nagyobb az átlagosnál.

Annak sem fognak örülni az olajexportáló országok, hogy az elmúlt időszakban felhalmozott tartalékok leapasztása hónapokig tarthat. Már a tavasszal kezdődött drágulási trendnek is a nagy tartalékok vetettek véget. A fekete arany ára júniusban elérte az 52 dollár/hordós szintet. A londoni árutőzsdén csütörtökön hordónként 44 dollár körül alakult az olaj ára.

A következő hónapok az olajfinomítók és az OPEC Öböl menti államainak "harcát" fogják hozni: az előbbiek óriási mennyiségű nyersolajat dolgoznak fel, miközben az utóbbiak rekordszinten tartják kitermelésüket. Szakértők szerint az utóbbi oka az, hogy - főként Szaúd-Arába - bármire készek, hogy megőrizzék jókora részesedésüket a világ olajpiacán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pecskeke, 2016.08.11 20:54

Fel kell dumálni egy kicsit az árfolyamot, mert néhány ország szarban van az olcsó olaj miatt. Én a csártnak hiszek, éves távlatban épp dupla csúcsot csinált, lesz még fél év múlva 30 dolcsi alatt is a WTI. Kínálat van bőven, kereslet egyre kisebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.08.11 16:32

Ez most ugye nem komoly?
Konkrétan melyik is az az ország aki valóban visszaveszi az exportját? Természetesen most hagyjuk az olajpalát, azt ezen az áron nem éri meg kitermelni.
Nade anélkül is túltermelés van! És egyre inkább az van, napi millió tonnás szabad kapacitás van a jelenlegi hagyományos kitermelői kapacitásokban. Árverseny van, hála Istennek!
Van valaki, aki nagyon bukóban van és most szeretne megszabadulni a papíroktól? Vagy mire föl ez a cikk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html