Csúnya számokat közölt az Eurostat

Csökkent az építőipar termelése augusztusban az euróövezetben és az egész Európai Unióban is.
MTI, 2015. október 19. hétfő, 13:46
Fotó: Napi.hu

Az Eurostat szerint a szezonálisan kiigazított adatok szerint júliushoz képest a 19 országot tömörítő eurózónában 0,2 százalékkal, az Európai Unióban pedig 1,2 százalékkal mérséklődött az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. Júliusban még az unióban és az euróövezetben is 0,4 százalékos havi szintű növekedést mértek.

Tavaly augusztushoz képest az euróövezetben 6,0 százalékos, az Európai Unióban pedig 5,0 százalékos volt a visszaesés mértéke.

Országokra bontva havi összehasonlításban Szlovákiában (-5,0 százalék), Nagy-Britanniában (-4,8 százalék) és Szlovéniában (-4,5 százalék) volt a legerősebb a visszaesés, a legnagyobb növekedést pedig Portugália (+0,9 százalék), valamint Lengyelország és Franciaország (egyaránt +,06 százalék) érte el.

Éves összevetésben Szlovénia (-15,5 százalék), Franciaország (-9,2 százalék) és Magyarország (-6,1 százalék) szerepelt a legrosszabbul, míg a legjobban Svédország (+13,0 százalék), Románia (+10,4 százalék) és Szlovákia (+9,8 százalék) teljesített.

A statisztikában nem szerepel hét ország: a három balti állam mellett Írország, Görögország, Ciprus és Málta havi szinten nem, csak negyedéves bontásban köteles adatokat szolgáltatni.

HOZZÁSZÓLÁSOK