Csúnya visszaesést mértek Kínában

Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése (ODI) jelentősen, 56,1 százalékkal 26,37 milliárd dollárra csökkent az idei első négy hónapban éves összevetésben.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 28. vasárnap, 11:14
Fotó: Pixabay

A kínai kereskedelmi minisztérium honlapján szereplő adatok szerint csak áprilisban 70,8 százalékkal 5,83 milliárd dollárra esett az ODI.

A 45 országot érintő, Egy övezet és egy út program keretében az ázsiai ország pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése 3,98 milliárd dollár volt az első négy hónapban. Összehasonlító adat nem volt.

A 2013-ban elindított kezdeményezés célja Ázsia, Afrika és Európa összekötése dollármilliárdos projektekkel, ami Peking szerint a globális fejlődés motorja lehetne a jövőben. (Kínának elege lett a túl nagy szabadságból.)

A kínai kormány intézkedéssekkel próbálja lassítani a tőkekihelyezést, mert az további nyomást gyakorol a jüanra és csökkenti az ország devizatartalékát - írja az MTI.

Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése tavaly 44,1 százalékkal 170,1 milliárd dollárra emelkedett.

A kereskedelmi minisztérium a múlt héten számolt be arról, hogy Kínában a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) értéke 286,41 milliárd jüant (41,55 milliárd dollár) tett ki az áprilissal záródott idei első négy hónapban, ami 0,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A minisztérium adatai szerint áprilisban az FDI 59,91 milliárd jüan volt, ami 4,3 százalékkal kisebb éves összevetésben.

A tavalyi FDI 813,22 milliárd jüan volt, ami 4,1 százalékkal haladta meg a tavalyelőttit, amikor a bővülés nagyobb, 6,4 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.05.28 11:44

év eleje óta menekül a tőke kínából, ezért az egekbe emelkedett a bitcoin és az arany.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html