Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes a következő Európai Parlamentben (EP) jobboldali pártszövetséget akar létrehozni, ám a jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) frakciójába tartozó lengyel kormányzópárt, a Jog és Igazságosság (PiS) távolságot fog tartani ettől a nacionalista szövetségtől - idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) cikkét az onet.pl.

Salvini célja a FAZ szerint, hogy a májusi európai parlamenti választásokon megerősödő populista-nacionalista politikai erőket egyesítve a parlament döntéseit befolyásolni képes tömböt hozzon létre. A német Alternatíva Németországnak nyitottnak látszik az elképzelésre, a párt vezetője, Jürgen Meuthen szerint ez az új szövetség mágnes lesz, amely magához vonzza a megcélzott nemzeti pártokat. Úgy véli, hogy az EP-választások után a most működő euroszkeptikus frakciók csatlakoznak Salvinihez.

Az EKR-nek óriási érvágást jelent a brexit, hiszen a brit konzervatívok nélkül a frakció egyetlen pillére a Jaroslaw Kaczynski (képünkön) vezette PiS maradna. Sajtóhírek szerint a lengyelek azt állítják, hogy ennek ellenére nem állnának be Salvini-féle szövetségbe, mert a nyugat-európai nacionalista pártok túl jó viszont ápolnak Oroszországgal és Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Ez a PiS nézőpontjóából kizáró ok.

Végső soron a FAZ szerint az EP-ben a választások után is két radikális jobboldali frakció marad, a nagyobb és szélsőségesebb Salvini Ligája és a Marine Le Pen vezette a francia Nemzeti Gyűlés körül alakulhat ki, a kisebb, visszafogottabb pedig a PiS körül. Az euroszkeptikus képviselők száma az előrejelzések szerint hússzal nőhet, ami nem elég ahhoz, hogy blokkolják a mérsékelt többség politikai akaratának érvényesítését.