Az azonnali hatállyal visszavont termék túl sok zsírt, valamint rossz minőségű kötőszövetet, keményítőt és szóját tartalmazott. A hústermékeket négy segélyszervezet (a Vöröskereszt, az Élelmiszerbankok Francia Szövetsége, a Restaurants de Coeur és a Secours Populaire) kapta meg egy hátrányos helyzetűeket támogató európai uniós alapokból finanszírozott programon keresztül. A mélyhűtött darálthús-termékekből tavaly 1500 tonnát vásárolt az európai segélyalap az ételosztást végző segélyszervezeteknek, mintegy 5,2 millió eurós értékben - adta hírül az MTI.

Az egyesületek nagyon gyorsan reagáltak, észrevették, hogy a termékek kinézete nem volt megfelelő, értesítettek minket, ami lehetővé tette az ellenőrzések megindítását - mondta Agnes Pannier-Runacher gazdasági államtitkár az RTL kereskedelmi rádióban.

A francia csalás elleni hivatal szerint a történtek a bűnszövetkezetben elkövetett csalás gyanúját vetik fel. Ez bűncselekmény, két év szabadságvesztéssel és egymillió eurós pénzbüntetéssel sújtható, átadjuk az ügyet az ügyészségnek, ilyen eset még egyszer nem fordulhat elő - hangsúlyozta az államtitkár.

A meg nem nevezett francia vállalat által forgalmazott hústermékek Lengyelországból származtak, amelyek egy francia közvetítő útján kerültek franciaországi forgalmazásba. A francia hatóságok nem kívánják nyilvánosan megnevezni a cégeket, amíg az ügy nem kerül igazságszolgáltatási szakaszba.

A két francia vállalat vezetőjét már meghallgatta a csalás elleni hivatal, a lengyel beszállító ellen pedig feljelentést tettek Lengyelországban.

A francia csalás elleni hivatal mintegy negyven vizsgálatot végzett, miután március végén jelzést tettek a segélyszervezetek a gyanús hústermékek ügyében, és mind a negyven vizsgálat igazolta, hogy rossz minőségűek a termékek, bár az egészségre nem jelentenek közvetlen veszélyt.