Még távolabb került az infláció az eurózónában az Európai Központi Bank (ECB) 2,0 százalékos célértékétől. Az Eurostat friss adata szerint áprilisban 2,8 százalékra gyorsult a pénzromlás üteme, szemben a Reuters 2,7 százalékos - márciushoz képest változatlan inflációt váró - elemzői konszenzusával. Az ECB jövő csütörtökön tart kamatdöntő ülést, a szakértők arra számítanak, hogy a bank júniusban tovább emeli alapkamatát.

Az Európai Bizottság gazdasági bizalmi indexe áprilisban már a második egymást követő hónapban csökkent, ezúttal 106,2 pontra morzsolódott le a márciusi 107,3 pontról. Ez szintén rosszabb a 107,0 pontos piaci várakozásoknál. Az EU 27 országának indexét főként a brit szolgáltatási és kiskereskedelmi szektor gyengesége húzta le, így az a márciusihoz képest 2,3 ponttal esve 105,1 ponton kötött ki. Némi jó hír, hogy az inflációs várakozásokat jelző mutató, amely november óta gyorsan emelkedett, most kissé - 30,8 pontról 30,7-re - csökkent az eurózónában. Az értékesítési árakkal kapcsolatos várakozások határozottabban, 34,4 pontról 21,5 pontra mérséklődtek.

A munkanélküliségi ráta 9,9 százalékon stagnált az év harmadik és negyedik hónapjában. Spanyolországban, az övezet negyedik legnagyobb gazdaságában kétségbeejtőnek látszik a helyzet: a munkanélküliek aránya 20,7 százalék, ezen belül a 25 éven aluliak körében 44,6  százalék.