Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szeptember 19-20-i kamatdöntő ülésén a piaci várakozásoknak megfelelőn nem változtatott az irányadó kamatsáv június óta érvényes, 1,00-1,25 százalékos szintjén és bejelentette, hogy októberben kezdi el a gazdaságösztönző céllal végzett mennyiségi monetáris lazító intézkedései során felhalmozott csaknem 4400 milliárd dollár értékű kötvényállomány leépítését.

A szeptember 19-20-i tanácskozás után kiadott közlemény szerint a 12 havi infláció rövid távon valamivel 2 százalék alatt marad, de középtávon a Fed 2 százalékos célszáma körül stabilizálódik. A testület tehát továbbra is arra számít, hogy a monetáris politika fokozatos kiigazítása mellett a gazdaság mérsékelt ütemben növekszik, és a munkaerő-piaci feltételek kissé tovább erősödnek.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint azonban a Fed döntéshozói közül sokan aggodalmuknak adtak hangot a hurrikánok gazdasági növekedést hátráltató hatása miatt, bár meggyőződésük szerint az csak átmeneti lesz, és gyorsan helyreáll a növekedés üteme. A harmadik negyedévi gazdasági növekedésre még hátrányos hatással lesz a hurrikánok pusztítása - szögezi le a dokumentum, a negyedik negyedévben már helyreáll a rend.

Az infláció alakulásával kapcsolatban a jegyzőkönyv alapján a döntéshozók közül többen nincsenek meggyőződve a gyenge inflációs nyomás átmeneti jellegéről. Kifejtették: több meggyőző bizonyítékát szeretnék látni az áremelkedés tartós voltának, mielőtt áldásukat adnák egy újabb kamatemeléshez az idén

A jegyzőkönyv a döntéshozók fenntartásait nyugtázva rögzítette, hogy az inflációs folyamatok szoros figyelemmel kísérése mellett "kellő óvatossággal kell eljárni a monetáris lazító intézkedések fokozatos leépítése során".

A jegyzőkönyv szerint a testület tagjai komoly figyelmet szenteltek annak a problémának is, hogy az alacsony munkanélküliségi ráta alig fejt ki hatást a bérek emelkedésére vagy az inflációra. A munkanélküliségi ráta szeptemberben 4,2 százalékra, 2001 óta a legalacsonyabbra csökkent az Egyesült Államokban, miközben az egy munkaórára vetített átlagos jövedelem 2,9 százalékkal emelkedett éves bázison.

A szeptemberi kamatdöntő ülést követően kiadott közleményben csak a jövő évre vonatkozóan változtatta inflációs előrejelzését a Fed 0,1 százalékponttal felfelé. Az idén változatlanul 1,6 százalékos lehet a pénzromlás üteme, jövőre 1,9 százalék, a következő két évben, illetve hosszú távon pedig 2,0 százalékra gyorsulhat.

A Fed szeptemberi kamatdöntő ülését követően kiadott tájékoztatóból, a kamatpálya alakulására vonatkozó becsléséből azt a következtetést lehetett levonni, hogy az idén még egy alkalommal, jövőre háromszor, 2019-ben viszont - az eddig várt három helyett - két alkalommal emelnék meg az irányadó dollárkamatot.

A szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv szerint azonban a döntéshozók valamivel nagyobb aggodalommal figyelik az infláció alakulását, mint amire a kamatdöntő ülést követő közleményből következtetni lehetett, így a kamatemelések ütemezésében akár némi csúszás is bekövetkezhet.

A kamatemelést szorgalmazó és a nagyobb óvatosságra intő hangok nagyjából kiegyensúlyozottnak tűnnek a testületben, így a döntő szó Janet Yellen Fed-elnöké lehet, aki viszont a közelgő kamatemelésekre tett utalásokat egy beszédében a múlt hónapban.

Címlapkép: AFP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS