BUX
38240

Csúszik a Csendes-óceáni Partnerség szabadkereskedelmi szerződés aláírása

Andrew Robb ausztrál kereskedelmi és befektetési miniszter szerint 2015-re tolódhat a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevű regionális szabadkereskedelmi szerződés aláírása.

MTI-Eco, 2014. június 18. szerda, 11:48

A miniszter Washingtonban tárgyalt amerikai politikai vezetőkkel, majd útja után Canberrában egy konferencián beszélt a fejleményekről. Andrew Robb szerint a szükséges ügyek 80 százalékát már megvitatták, de a hátralevő rész a legbonyolultabb, és 2014-ben valószínűleg nem lesz elég idő mindenre.

A TPP szerződés 12 ország szabadkereskedelmi társulása lenne, köztük Ausztráliáé, az Egyesült Államoké, Japáné és Kanadáé. A tárgyalásban résztvevő országok a világ éves gazdasági termelésének 40 százalékát adják. Ha sikerül lezárni a tárgyalásokat, az Barack Obama amerikai elnök egyik legnagyobb sikere lehet második elnöki ciklusa alatt.

A szerződést elvileg már 2013-ban alá kellett volna írni, de folyamatos csúszások vannak. Most az Egyesült Államok és Japán közt akadtak meg a tárgyalások, mert mindkét ország félti saját belső piacát egyes külföldi termékektől.

Andrew Robb szerint a legtöbb leendő tag az amerikai-japán ellentétek tisztázására vár. A kellő politikai akarat megléte esetén viszonylag hamar rendeződhetnek a dolgok. A miniszter szerint valószínűleg 2015 első felében, még az elnökválasztási kampány beindulása előtt lesz meg a politikai lehetőség Amerikában a szerződés megkötésére.