Kevésbé vagyok pesszimista az euró jövőjét illetően, mint tavasszal voltam, illetve a görögöknek szánt nemzetközi hitelek folyósításáról október előtt nem születik döntés - többek között ezekről beszélt Helsinkiben Olli Rehn (képünkön), az EU pénzügyi biztosa a Bloomberg beszámolója szerint. Közben a Moldova fővárosában, Chisinauban tartózkodó Angela Merkel német kancellár azt jelezte, hogy a görög kormányfővel folytatandó pénteki berlini látogatásán nem fog döntést hozni arról a görög kérésről, hogy két évvel hosszabbítsák meg a deficit lefaragására adott időt. A görög kormányfő egyébként éppen ma fogadta Athénban az eurócsoport elnökét, amely találkozón Antonisz Szamarasz már megkezdi az elnyújtott deficitlefaragásért folytatott uniós lobbisorozatát.

Olli Rehn görög mentőcsomaggal kapcsolatos mondata azt jelenti: a nemzetközi szervezetek szeptember közepén esedékes görög gazdaságpolitikai helyzetjelentése után közvetlenül még nem várható arról uniós (politikai) döntés, hogy folytassák-e a görögök finanszírozását, vagy sem. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a piaci bizonytalanság is hosszabb ideig fennmaradhat arról, hogy a görögök az eurózónában maradhatnak-e. Az éltető hitelrészletek nélkül ugyanis nincs esélyük erre.

Nincs több haladék...

Megszólalt az ügyben a holland pénzügyminiszter is, aki nem helyeselné, hogy az európai partnerek további haladékot adjanak Görögországnak a költségvetési hiány lefaragására és a gazdasági reform végrehajtására. "A reformok és a költségvetési lefaragások halogatása nem jó gondolat" - jelentette ki Jan Kees de Jager szerdán újságírók előtt.

Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök szerdától több európai vezetővel tárgyal, és igyekszik rábírni őket arra, hogy támogassák a görög reformok időbeli elnyújtását, 2014 helyett 2016-ig történő átütemezését. Találkozik Jean-Claude Juncker luxembourgi miniszterelnökkel, az euróövezeti pénzügyminiszteri csoport vezetőjével, majd Francois Hollande francia köztársasági elnökkel, pénteken pedig Angela Merkel német kancellárral.

A berlini látogatás előjelei görög szemszögből nem biztatóak: Rainer Brüderle német szabad demokrata frakcióvezető szerdai nyilatkozata szerint a 2014-ig megvalósítandó reformprogram elhúzása nem jöhet szóba. Volker Kauder, a CDU/CSU frakció vezetője ugyancsak kategorikusan kizárta a reformmenetrend módosítását, és ahhoz a német beleegyezés megadását.

...pedig Athénnak jól jönne

"Csak lélegzetet akarunk venni" - indokolta Szamarasz a Bild-Zeitungnak adott nyilatkozatban a haladékkérést. Hangsúlyozta, hogy a hosszabb időtartam nem jelentene automatikusan több pénzigényt. Az athéni pénzügyminisztérium egyik magas beosztású illetékese - aki nevének mellőzését kérte - ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az elkövetkező két évben az eddigi számításokhoz képest 2 milliárd euróval többet kell megtakarítani. A rossz gazdasági teljesítmény mellett ugyanis a vártnál alacsonyabb az adóbevétel, így az európai partnerekkel kötött megállapodásban szereplő 11,5 milliárd eurós mérlegjavítást csak akkor tudják elérni, ha 13,5 milliárd értékben hoznak takarékossági intézkedéseket.

Ha az időbeli elnyújtáshoz az eurózónabeli partnerek hozzájárulnának, a görögöknek évi 2,5 százalékpont helyett csak évi 1,5 százalékponttal kellene csökkenteniük a költségvetési deficitet.

A holland pénzügyminiszter elutasító nyilatkozata abból a szempontból fontos, hogy csökkenti annak lehetőségét, hogy a németeket "egyedüli kerékkötőként" állítsák be, amire az elmúlt hónapokban számos próbálkozás volt.