A nap híre a Fed kamatdöntése lesz, aminek az eredményét közép-európai idő szerint este 8:00-kor tudhatjuk majd meg. Ez lesz az az ülés, ami miatt az elmúlt hetekben a befektetők aggódtak és ami miatt árgus szemekkel figyelték az amerikai makroadatokat. A Fed korábbi jelzései szerint ugyanis szeptemberre lengették be a hosszú évek óta első amerikai kamatemelést, ami sokak félelme szerint főleg a feltörekvő piacokat rengetheti meg.

A Fed korábban azt mondta, hogy a munkaerő-piaci adatokhoz fogja igazítani az első kamatemelését, a helyzet azonban az elmúlt időszakban kezdett egy kicsit komplikáltabbá válni. Egyrészt Kína gyengélkedése miatt már lehetett érveket hallani, hogy óvatosan kellene bánni az első kamatemeléssel, másrészt viszont az amerikai gazdasági adatok is vegyes képet mutatnak. A munkanélküliségi ráta például hétéves mélyponton, 5,1 százalékon van, de más, például az infláció viszont messze elmarad a Fed céljától - márpedig egyes vélemények szerint a Fed-nek inkább a pénzromlás ütemével kellene foglalkoznia, mint a munkaerő-piaci adatokkal.

A tőzsdeindexek utóbbi időkben tapasztalt visszaesése és a feltörekvő piaci devizák árfolyamának gyengülése miatt ugyanakkor a piac meglehetősen visszafogta kamatemelési várakozásait. Három elemzőből jelenleg egy számít kamatemelésre.

Csütörtökön emellett megjelenik még a szokásos heti első munkanélküli segélykérelmek száma - aminél elemzők azzal számolnak hogy a korábbi 275 ezerről 277 ezerre emelkedik a szám -, valamint a Philadelphia Fed feldolgozóipari indexe - ahol elemzők némi romlást várnak szeptemberre az előző hónaphoz képest -, az augusztusban kiadott lakásépítési engedélyek száma, illetve a folyó fizetési mérleg második negyedévi alakulása.

Európából nem érkezik fontosabb makroadat, Magyarországon pedig csak az ÁKK tart szokásos állampapír-aukciót, ahol 3 éves és 5 éves kötvényből 20-20 milliárd, míg 10 éves papírból 15 milliárd forintot dob piacra az államadósság kezelő.