Dacol a frank száguldásával a svájci kivitel

A gazdasági növekedés némileg fékeződni látszik, ám az EU-ba irányuló kivitel - a folyamatos frankerősödés dacára - erősödést mutat a zürichi KOF intézet felmérése szerint.
NAPI, 2010. december 29. szerda, 12:32
Fotó:

A várakozásoknak megfelelően kissé csökkent decemberben a zürichi KOF gazdaságkutató intézet által számított svájci konjunktúramutató értéke. Az index az év utolsó hónapjában 2,10 ponton állt, a novemberi 2,13 és az októberi 2,16 pont után.

Ez azt jelzi, hogy a következő hónapokban a svájci gazdaság növekedése tempós marad, bár némileg lassulhat.

A konjunktúramutató ún. mag-GDP modulja - amely a svájci nemzetgazdaságot reprezentálja az építőipar és a bankszektor kivételével - a magas növekedési ráta folytatódását jelzi, és jelenleg nem utal további lassulásra. Az építőipari modul a pozitív tartományban maradt, ám értéke csökkenő, míg a bankmodul a pozitív tartományban oldalaz.

A svájci ipar teljesítményét mutató modell stabilizálódást jelez, míg a fogyasztást felmérő indikátor a lassulás jeleit mutatja. Ezzel szemben az EU-ba irányuló kivitel mutatója kismértékű élénkülést jelzett, a svájci frank folyamatos erősödése dacára.

HOZZÁSZÓLÁSOK