Dagad a botrány: Ficóék lépnek Orbánék helyett

Csehország és Szlovákia találkozót indítványoz a kettős élelmiszer-minőség ügyében az Európai Unió, illetve a kérdésben érintett tagállamok vezető politikusainak részvételével - idézi az MTI Robert Fico szlovák miniszterelnököt, aki a csehországi Lednicében a szlovák és a cseh kormány együttes ülése után beszélt.
K. Kiss Gergely, 2017. szeptember 4. hétfő, 19:46
Fotó: Reuters

A találkozót várhatóan idén októberben tartják Pozsonyban - írta a szlovák kormányfőre hivatkozva a CTK cseh hírügynökség. A tervezett találkozóról Robert Fico és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök azt mondta: azon Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke és a kettős élelmiszer-minőség gyakorlata által érintett országok vezetői mellett utóbbiak szakpolitikusai és a témában illetékes uniós biztosok vennének részt.

Robert Fico, aki az együttes kormányülést követően kemény fellépést ígért az ügyben, hangsúlyozta: komoly politikai problémáról van szó, hiszen a kettős élelmiszer-minőség gyakorlata olyan hátrányos megkülönböztetés, amely másodrangúvá teszi az uniós állampolgárok egy részét. "Ez egyszerűen nem mehet így tovább, ez sértés" - mondta.

Bohuslav Sobotka a korábbiakhoz képest most derűlátóbbnak mondta magát, s kijelentette, arra számít, hogy az októberi találkozón közelebb kerülhetnek a probléma megoldásához, illetve ott az EB teret kap arra, hogy konkrét megoldásokkal álljon elő.

Az egész V4 felzúdult

A szlovák agrártárca egy vizsgálat eredményére hivatkozva februárban közölte, hogy egyes multinacionális vállalatok termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű a kelet-közép-európai uniós tagállamok piacain, mint azoké, amelyeket ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek.

A téma később - a visegrádi négyek (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) kormányfőinek márciusi varsói csúcstalálkozóján - is terítékre került. A szlovák kormányfő akkor a helyzet sürgős kivizsgálására szólította fel az Európai Unió illetékes hatóságait, majd miután érdemi előrelépés az ügyben nem történt, júliusban azt ígérte: ha az EB őszig nem lép az ügyben, akkor Szlovákia nyomásgyakorlásként ideiglenes egyoldalú intézkedéseket hoz, például csak hazai termékeket enged majd a közétkeztetésbe.

A hétfői együttes cseh-szlovák kormányülés kezdetén Robert Fico beszélt a visegrádi négyek keretén belüli együttműködésről is. Ezt rendkívül fontosnak nevezte, s elutasította azt a felvetést, hogy a regionális szövetséget megszűnés fenyegetné. "Ez (az együttműködés) azonban nem gátolhatja országainkat abban, hogy a V4 mellett egyidejűleg saját stratégiai utakat építsünk Németországgal és Franciaországgal" - idézte szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szlovák kormányfő szeretné, ha az EU leendő - várhatóan az euróövezet körül formálódó - magjáról szóló tárgyalásokon megfigyelőként Csehország is részt venne. Fico hozzátette: támogatja, hogy minden tagország, így Csehország is, amely ennek a "szűkebb klubnak" a tagja kíván lenni, részt vehessen az arról hozandó döntésekben, ezért üdvözli azt a cseh felvetést is, amely szerint megfigyelői státuszt kellene adni azoknak a közös európai fizetőeszközt nem használó tagországoknak, amelyek részt akarnak venni az euróövezet tagjainak találkozóin.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.09.06 23:18

@sandimaria: ja még hozzáteszem, ez a balhé 2014 környékén tört ki először. Azóta a Kotányi a igazodott a vásárlói elvárásokhoz, már jobb minőséget szállítanak ide. Ha rajtad múlna, még mindig egy fost árulnának egy jó minőséget jelölő márkanév alatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.09.06 23:12

@sandimaria: Megint a blabla. Egy tök egyszerű számítógépes rendszerrel osztályozzák, 1., 2., n. osztályúra a leveleket. Az első osztályt feldobják arra a futószalagra ami a német nyelvű zacskóba szórja, a 2. osztályt kicsomagolják máshova. Ami még ennél is rosszabb, azt leőrlik. Teljesen független a beszállítótól.
Wow. Ennyi. Iszonyat bonyolult.

Amúgy meg aminek spanyol húsleves a neve az nem ugyanaz mint a magyar húsleves nevű termék. ha egy néven adják el és nem ugyanaz, akkor van a baj. Ha két külön nem megtévesztő neven van, nincs vele gond.
Ilyen egyszerű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sandimaria, 2017.09.06 20:30

@terabit: Na, most komolyan. Ezzel a két fotóval sokkoltál. Felháborító. Most csak azt kérdezem, hogyan képzeled megoldani, hogy mind a két zacskóban ugyanolyan levelek legyenek. Ha ezt meg tudod mondani, akkor tiszta az út, lehet kérni a követését. Ne legyen KOTÁNYI Hungária Kft, csak KOTÁNYI GmbH, és onnét hozzák, (és akkor semelyik multi ne gyártathasson Magyarországon, csak saját telephelyén), vagy lehet magyar csomagoló, gyártó, de kötelezzék, hogy ugyanonnan szerezze be a babérlevelet, de akkor egész Európára, (akkora babérültetvény meg nincs), vagy Brüsszel szabványosítsa a babérlevelet? Mert az általam felvetett kérdésekre csak annyi a válaszod, hogy nem a valós problémával foglalkozom. De, azzal foglalkozom, míg te leragadtál ott, hogy legyen egyforma, de elképzelésed sincs, hogy hogyan. Tipikus a Knorr, ami minden országban gyártatja a zacskós leveseit. Hogy akarod elérni, hogy egy spanyol zöldségleves pont olyan legyen, mint a magyar?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.09.05 18:44

@sandimaria:
" Az egyiket külföldön csomagolják, az import helye nincs megjelölve, a másikat Magyarországon. Mi a javaslatod, hogy egyforma legyen? Ne legyen KOTÁNYI Hungária kft (sőt, egyetlen multi se gyártasson itthon semmit), vagy kötelező legyen ugyanonnan importálni a babérlevelet minden országnak?"

No, hát pont ilyesmi miatt gondolom, amit írtam. Ez egyszerűen sületlenség, mintha szándékosan nem a valós problémával foglalkoznál, hanem azzal hogy degradáld, nevetségessé tedd azt. Komolytalan.

Akkor hogy értsd is:

http://m.cdn.blog.hu/ka/kajapiazongora/skins/melcsi-css/img/bab%C3%A9rlev%C3%A9l%20teszt%20002.jpg

http://static.origos.hu/s/img/i/1404/20140425elelmiszer-ausztia-magyarorszag1.jpg?w=645&h=430

De csak ha akarod. Ha nem akarod, akkor úgysem fogod. A fentiek nem a NÉBIH-től származnak, még a NÉBIH vizsgálatnál előbbről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sandimaria, 2017.09.05 18:12

@terabit: Hogy ki nem érti a probléma lényegét, az vitatható. Maradjunk a babérlevélnél. Ha ráérsz, vágd be a NÉBIH vizsgálat eredményét. A babérlevelet zanzásítottam, mert a kivágás elég béna lett. Az egyiket külföldön csomagolják, az import helye nincs megjelölve, a másikat Magyarországon. Mi a javaslatod, hogy egyforma legyen? Ne legyen KOTÁNYI Hungária kft (sőt, egyetlen multi se gyártasson itthon semmit), vagy kötelező legyen ugyanonnan importálni a babérlevelet minden országnak? Csak kérdezem.
http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/323140/03.29_Terme%CC%81k-o%CC%88sszehasonli%CC%81ta%CC%81s_kiadv%C3%A1ny.pdf/2cd70738-db21-4fad-8af0-2c53290935a9
KOTÁNYI Lorbeerblätter ganz, getrocknet, KOTÁNYI GmbH, A-2120 Wolkersdorf, PF 66, a levelek foltosabbak
KOTÁNYI Hungária Kft. 1146 Budapest, Hermina út 17.
Babérlevél. Származási ország: Törökország, a főzet illata és íze intenzívebb
Ráadásul a külföldi foltosabb, a Magyarországon csomagolt íze, illata intenzívebb, szól a hivatalos jelentés. Tiltakozzunk!
?Na, hogy pl ilyen ne lehessen, erről szól ez az egész, nem arról hogy honnan kell hozatni a terméket.?. Mivel te érted a lényeget, nem próbálom meg elmagyarázni, hogy teljesen egyforma akkor lesz két termék, ha ugyanott, ugyanabból az alapanyagból gyártják. Ha Sopronban, és Kőbányán gyártanak ugyanazon receptúra alapján sört, nem lesz egyforma, akkor sem, ha törvénnyel előírod, mert más a víz. Persze, van, amit tényleg nem értek, ld. Coca-cola. Szintén Lázár zseniális ötlete, hogy, ha a Magyarországon gyártott és forgalmazott termék eltér a más országban forgalmazottól, akkor azt fel kell tüntetni a csomagoláson. Elképzelem a mellékelt táblát, amin felsorolják, hogy a kólánk miben tér el az osztráktól, a némettől, a franciától, az ukrántól, az amerikaitól, stb. nem sorolom fel a fél világot, de hogy ez a csomagolásra nem fér rá, az biztos. Az a fontos, hogy te érted a lényeget! Maradjunk ennyiben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html