Erről Alekszej Miller, az orosz Gazprom gázipari cég vezetője számolt be, amikor szerdán részt vett a Vlagyimir Putyin orosz államfő vezette kormányülésen, ahol egyebek között a gázkérdésről volt szól. Alekszej Miller elmondta, hogy pénteken Berlinben újabb háromoldalú fordulót tartanak a gázkérdésről a Gazprom, az ukrán fél és az Európai Bizottság energiaügyi biztosa részvételével.

A felhalmozódott ukrán adósság miatt Oroszország korábban kilátásba helyezte, hogy ha Kijev június 2-án, a nap végéig nem fizeti ki előre a júniusi orosz szállítás ellenértékét, akkor Moszkva június 3-án, magyar idő szerint reggel 7 órától korlátozza a gázszállítást.

A büntető intézkedés bevezetése részben a tartozás rendezésétől függ. Ez utóbbi kérdésében úgy tűnik, sikerült némi előrehaladást elérni az előző, hétfői háromoldalú berlini megbeszélésen. Ekkor Günther Oettinger energiaügyi biztos azt mondta, hogy "jó eséllyel" június 1-jéig létrejön a megállapodás arról, hogy Kijev miként rendezi az orosz földgázszállítások kifizetetlen számláit.

A hétfői találkozón körvonalazódott megoldás szerint első lépésként Kijev csütörtökig átutal Moszkvának 2 milliárd dollárt, hogy jelezze jó szándékát, majd június 7-én kifizet további 500 millió dollárt.

Az orosz kormány szerdai ülésén Vlagyimir Putyin államfő reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnának nem kell majd előre fizetni a jövőben a szállítandó földgázért.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője a kormányülésen arról is beszámolt, hogy Ukrajna májusban 1,7 milliárd dollárért 3,5 milliárd köbméter orosz földgázt vásárol.