Dán segítséggel ütik meg a lengyelek Oroszországot

Lengyelország nem csupán amerikai lng-t, illetve Norvégiában kitermelt és csővezetéken az országba szállított gázt fog vásárolni az orosz beszerzés helyett, hanem Dániából is importál susogó energiahordozót.
Barabás Júlia, 2020. október 26. hétfő, 06:23
Fotó: Getty Images

A lengyel állami gázszolgáltató cég, a BGNiG és a szintén többségi állami tulajdonban lévő dán Oersted gázszállítási megállapodást kötött, ami hozzá fog járulni ahhoz, hogy Lengyelország érzékeny búcsút vehessen az orosz gáztól - derült ki a Business Insider Polska beszámolójából. Várakozások szerint 2023 és 2028 között összesen 6,5 milliárd köbméter ilyen energiahordozó érkezhet lengyel földre.

Az Oersted, amely egyébként szélerőmű-parkokat is üzemeltet az Északi-tenger Dániához tartozó részén kitermelt gázt fog értékesíteni főként a hazai piacra, de részben külföldre is. Az export másik célpontja Lengyelország mellett Németország lesz. Az árat piaci alapon kalkulálják - jelezte a PGNiG. A legnagyobb forrás egyébként a Tyra gázmező.

Az Oersted szerint a Tyra rekonstrukcióját 2022 közepére fejezhetik be, ami lehetővé teszi, hogy ezt követően elinduljon a kitermelés. Várakozások szerint a hatéves időszakban 22 milliárd köbméter földgázt hozhatnak felszínre, aminek nagyjából felét a hazai piacon értékesítik, míg a másik felét exportálják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2020.10.26 21:18

Ez az "ütés" kb. annyi, mint elefántnak a szúnyogcsípés. Az orosz gáznak van piaca pl. Kína felé is, de az Északi Áramlat 2 is sok gázt fog Európába vinni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.10.26 18:29

Ha ez így van, akkor mit vinnyognak az Északi Áramlat II miatt? Semmi közük hozzá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html