Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel állami gázszolgáltató cég, a BGNiG és a szintén többségi állami tulajdonban lévő dán Oersted gázszállítási megállapodást kötött, ami hozzá fog járulni ahhoz, hogy Lengyelország érzékeny búcsút vehessen az orosz gáztól - derült ki a Business Insider Polska beszámolójából. Várakozások szerint 2023 és 2028 között összesen 6,5 milliárd köbméter ilyen energiahordozó érkezhet lengyel földre.

Az Oersted, amely egyébként szélerőmű-parkokat is üzemeltet az Északi-tenger Dániához tartozó részén kitermelt gázt fog értékesíteni főként a hazai piacra, de részben külföldre is. Az export másik célpontja Lengyelország mellett Németország lesz. Az árat piaci alapon kalkulálják - jelezte a PGNiG. A legnagyobb forrás egyébként a Tyra gázmező.

Az Oersted szerint a Tyra rekonstrukcióját 2022 közepére fejezhetik be, ami lehetővé teszi, hogy ezt követően elinduljon a kitermelés. Várakozások szerint a hatéves időszakban 22 milliárd köbméter földgázt hozhatnak felszínre, aminek nagyjából felét a hazai piacon értékesítik, míg a másik felét exportálják.