Hiába vált Európa-szerte általánossá a negatív kamatszint, a bankok egyelőre nem merték ezek költségeit áthárítani a magánbetétesekre - írta meg a Napi.hu néhány napja arról szóló cikkében, hogy egyre több pénzintézetnél merült fel (főleg Svájcban és Észak-Európában), hogy a negatív hozamkörnyezet miatt idővel levonnak a bankbetétekből a jóváírás vagy a 0-ás kamatszint helyett.

Végül meg is jött az első ilyen bejelentés, csak éppen a másik oldalon: a dán Jyske Bank évi fél százalékos kamatot fizet a náluk hitelt felvevőknek, ha tízéves futamidőre kötnek náluk jelzáloghitelt. A gyakorlatban ez - a Guardian cikk szerint - nem azt jelenti, hogy a pénzintézet fizetne az ügyfeleinek, hanem amikor az ügyfél befizeti az esedékes törlesztőt, annál nagyobb összeggel csökken a tartozása. Ezzel párhuzamosan a Nordea is merész ajánlatot tett: 20 évre fix nulla százalékos kamatozású hitelt kínál.

A 444 szemléje szerint a növekvő értékű törlesztőrészletet azzal magyarázta Mikkel Hoegh, a bank lakáspiaci elemzője, hogy azért áll módjukban negatív kamattal jelzáloghitelt ajánlani, mert ők maguk is negatív kamattal tudnak pénzt szerezni a piacokról, így csak ezt a nyereséget osztják meg ügyfeleikkel.

Cserébe a lakossági számlákra is berágja magát ez a trend, így a megtakarítások vagy nem fialnak semmit, vagy még le is vonnak a félretett pénzekből.