BUX
37689

Dánia is beszállna az ír válságkezelésbe

Rekord nagyságú hiánnyal zár idén az ír államháztartás - erősítette meg a hétvégén a dublini vezetés. Ugyancsak a hétvégén az Európai Unión kívüli Norvégia is jelezte, hogy hajlandó részt venni az ír válság kezelésében.

MTI-Eco, 2010. december 5. vasárnap, 16:38

Az euróövezet történetében példátlan nagyságú, a hazai össztermék (GDP) 32 százalékát kitevő deficit elsősorban a bankszektor rendbetételének költsége miatt alakul ki - erősítette meg a korábbi kormányzati közléseket a bevételek és a kiadások várható alakulásáról szóló úgynevezett Fehér könyv. A hétvégén publikált pénzügyminisztériumi dokumentum szerint a GDP-arányos hiány jövőre 12,2 százalékra csökken. A 3 százalékos uniós határérték alá a tervek szerint 2014-re szorítják a hiányt, a korábban ismertetett, négy évre szóló, 15 milliárd eurós - a magyar GDP nagyjából 15 százalékát kitevő - deficitcsökkentő program révén.

 A jövő évi költségvetést december 7-én terjesztik a törvényhozás elé. A terv 6 milliárd eurós megszorítást irányoz elő. A javaslat elfogadása után Brian Cowen miniszterelnök várhatóan új választást kezdeményez, amelyet 2011 elején tarthatnak meg. A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint a szigorú költségvetés végrehajtása egy más összetételű kormányra marad; a Fianna Fail párt vezette koalíciót a választók várhatóan menesztik, a kutatások szerint a jobboldali Fine Gael vagy a baloldali Munkáspárt lehet a befutó. A Fine Gael támogatja a 2011-re tervezett 6 milliárdos megszorítást, de növelné a kiadáscsökkentés arányát az adóemelésekkel szemben. A Munkáspárt szerint legfeljebb 4,5 milliárd eurós megszorítást visel el az ország, ezen felül minden további szigorítás veszélyezteti a gazdaság talpra állását. Az ír pénzügyi válság - Görögországétól eltérően - nem elsősorban szuverén adósságválság; a fő problémát nem az államháztartás és az államadósság finanszírozásának ellehetetlenülése, hanem a bankszektor okozza, amelynek hatalmas kinnlevőségei ragadtak benn az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával tönkrement építőipari és ingatlanvállalatokban.A krízis enyhítésére az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 85 milliárd eurós csomagot állított össze. Írország támogatásában az euróövezeten kívüli Nagy-Britannia és Svédország is részt vesz, a hétvégén pedig a nem EU-tag Norvégia is jelezte, hogy bekapcsolódik, ha szükséges. Ha Írország segítséget kér, Norvégia természetesen fontolóra veszi a támogatást - nyilatkozott Sigbjorn Johnsen pénzügyminiszter a WirtschaftsWoche című német gazdasági hetilapnak. Johnsen hozzátette: országa közvetlenül, bilaterális alapon nyújtana segítséget Írországnak.