Rengetegen állnak az internet sötét oldalára

Az amerikaiak közel harmada, de az európaiaknak is majdnem az ötöde napi rendszerességgel használja az ismert internet „mögött” lévő dark webet. Az emberek többségét nem zavarja, hogy a felügyelet nélküli internetet gyakran törvénytelenségekre használják, a legtöbben egyszerűen szeretnének névtelenek maradni.
Rácz Gergő, 2020. január 6. hétfő, 11:21
Fotó: Getty Images

Meglepő mértéket ölt világszerte a sötét, vagy dark web használata. A hagyományos honlapokon, keresőmotorokban meg nem jelenő felületeteket a PreciseSecurity.com informatikai biztonsági szakportál kimutatása alapján az amerikaiak 30 százaléka rendszeresen látogatja, ez világszerte a legnagyobb arány, de Dél-Amerikában 21, és Európában is a felmérésben résztvevők 17 százaléka mondta azt, hogy napi szinten használja a rejtett internetet.

Az európai válaszadók 50 százaléka már találkozott a jelenséggel, ők legalább egyszer már próbálkoztak a dark webbel.

A legtöbben azért váltottak a sötét hálóra, hogy megőrizzék anonimitásukat. A válaszadók 40 százaléka ezt nevezte meg elsődleges indokként.

Egyaránt a nagyjából a válaszadók negyede azzal magyarázta a törvényen kívüli internetezést, hogy ezzel hozzáfér országában nem elérhető tartalmakhoz, vagy az országa kormánya által célzottan tiltott tartalmakhoz. Ugyanilyen arányban tartanak a netezők attól, hogy az internetszolgáltatók, vagy a kormányuk, illetve más országok kormányai megismerik az adataikat.

Érhető mód nincs szem előtt a szakirodalma annak, hogy miként lehet a dark webet használni, de némi kutakodással attól még kitanulható a műfaj, ami alapján még nőhet is a felhasználói szám.

A felmérésben megkérdezettek 50 százaléka szerint azért nem használják a háttérhálót, mert nem tudják, hogyan kell, 45 százalék pedig nem lát okot rá.

A dark webről többnyire akkor lehet hallani, amikor a hatóságok lefülelnek egy-egy bűnözői csoportot, például fegyverkereskedőket vagy gyerekpornográfia terjesztőit, akik épp a rejtettsége miatt használják a sötét internetet. Ezzel együtt a mostani felmérésben mindössze a válaszadók 13 százaléka mondta azt, hogy amúgy aggasztja őket, hogy a dark web a bűnözői hálózatok által kedvelt terület.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2020.01.07 10:54

Én úgy fogalmaznék, hogy úgy nő a dark web népszerűsége a hétköznapi emberek között, ahogy az egyes kormányok, államhatalmi szervezetek az egész világon sorra - rendre ráteszik a mocskos mancsukat a nyílt internetre, egyre inkább csorbítva annak eredeti alapelvét jelentő szabadságát.
Ez a jelenség nem más, mint az egyszerű emberek önvédelmi reakciója.
Úgy is megközelíthető ez a tendencia, hogy az internet használók nagyobb veszélynek látják a saját politikai vezetőiket, mint sötét weben megtalálható bűnözőket.
Nagyon nincs ez másképp Magyarországon sem, legfeljebb az idősebb korosztályoknál azért kisebb a penetráció, mert nem értenek a működéséhez, kezeléséhez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html