A Napi Gazdaság cikke.

Korábban szabadpiaci nézeteikről ismert állami tisztviselők a pénzügyi rendszer szorosabb szabályozása mellett érvelnek, a JP Morgan vezérigazgatója, Jamie Dimon viszont szabályos kirohanást intézett a bankokat szégyenpadra ültető kormányok ellen. A bedőlés közeli hiteleket elnyelő "rossz bank" létrehozását - amelynek ötletével sajtóhírek szerint az új amerikai adminisztráció a jövő héten áll elő - elvileg többen támogatják, más kérdés, miként valósítanák meg.

Divatos téma a tanácskozáson a bankok és más pénzügyi szervezetek ellenőrzésének erősítése. Hans-Rudolf Merz svájci elnök és pénzügyminiszter szerint a pénzügyi válság végső kimenetelétől függetlenül új filozófiával kell megközelíteni a felügyelet kérdését. A korábban szabadpiaci elkötelezettségéről ismert politikus úgy véli, világszinten érvényes szabályozásra van szükség. A szintén a piaci liberalizáció híveként ismert Adair Turner, a brit pénzügyi felügyelet elnöke elmondta, hogy más hatóságokkal együtt már dolgoznak egy anticiklikus hatású szabályrendszeren, amely fellendülés idején tőkefelhalmozásra szorítaná a bankokat.

A JP Morgan vezére elismerte, hogy az amerikai bankok és befektetési bankok "csináltak néhány tényleg ostoba dolgot", de hibáztatta a pénzpiaci felügyeletért felelős szervezeteket is, amelyek elengedték a pénzintézetek kezét. E két fél együtt azzal, hogy lehetővé tette túl sok hitel felvételét, "tömegpusztító fegyverrel látta el" az ügyfeleket. Dimon szerint a világ bankjainak van elég tőkéjük, teszik a dolgukat, azaz kölcsönöket nyújtanak - a JP Morgan például az elmúlt 90 napban 150 milliárd dollár hitelt helyezett ki -, ezért jó lenne, "ha mindenki abbahagyná a bankok államosításának emlegetését".

Oroszország más problémával küzd: Andrej Kosztyin, az ország második legnagyobb bankja, a VTB Group vezérigazgatója szerint az ország vállalatai a következő hat hónapban képtelenek lesznek külföldi forrásokhoz jutni. Ez alól legfeljebb az orosz olajvállalatok jelentenek majd kivételt, a többiek állami segítségre fognak szorulni.