Decemberben dőlhet el a sorsa az európai QE-programnak

Mario Draghi megerősítette, hogy az ECB továbbra is minden rendelkezésére álló eszközt igénybe fog venni az infláció 2,0 százalék közelébe emeléséhez. Az Európai Központi Bank (ECB) elnöke egy frankfurti pénzügyi konferencián tartott beszédet, és nem tett utalást a mennyiségi monetáris lazító program kivezetésére.
MTI-Eco, 2016. november 18. péntek, 15:40
Fotó: Reuters

Észlelhetőek ugyan a gazdasági javulás jelei az euróövezetben, a növekedés azonban még mindig erősen a monetáris politikai támogatástól függ - hangsúlyozta a jegybankelnök.

Számos gazdasági szakértő arra számít, hogy az euróövezeti jegybank a 2017 márciusára bejelentett határidőn túl is folytatni fogja milliárdos kötvényvásárlási programját. Draghi mostani beszédében közölte, hogy az ECB következő kamatdöntő ülésén, december 8-án az euróövezeti növekedési és inflációs prognózisának ismertetésével együtt a kötvényvásárlási program további sorsáról is nyilatkozni fog.

"Mostanság már jóval több okunk van a gazdaság erejében bízni, mint volt egy évvel ezelőtt" - fogalmazott Draghi, megjegyezve, hogy "a kilátásokban azonban még mindig nem lehetünk teljesen biztosak. Változatlanul sok bizonytalansági tényezővel kell, hogy szembe nézzünk."

Az ECB álláspontja szerint a tartósan alacsony, vagy egyenesen csökkenő árak növekedési kockázatot jelentenek, mivel kedvezőbb kondíciók reményében mind a vállalatokat, mind a lakosságot beruházásaik elhalasztására késztetik.

Az ECB "olcsó pénz" pénzügyi rendszerbe való pumpálásával igyekszik fellendíteni az euróövezeti gazdaságot és fokozni az inflációt. Ennek érdekében 2015 márciusa óta nagy tételben államkötvényeket és más értékpapírokat vásárol. Az idén júniusban pedig bevásárlásait vállalati kötvényekre is kiterjesztette. A felvásárlás havi 80 milliárd eurós keretösszegével a kötvényvásárlási program 2017 márciusára tervezett végéig az ECB összesen 1,74 ezer milliárd eurót juttat a pénzügyi rendszerbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK