Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén nem a fagyok közeledése, hanem a száraz időjárás okoz fejfájást az európai földgáz- és áramkereskedőknek - írja a Bloomberg. Egy olyan magas nyomású légörvény helyezkedik el Észak- és Közép-Európa felett, amilyen a nyáron hőmérsékleti csúcsokat okozott. Ez blokkolja a szél és a csapadék eljutását ezekre a területekre. Télen általában a hideg miatt megugró fűtési energiaigény lökheti a magasba az energiaárakat, ám most nem ez a helyzet.

A gond az, hogy a hosszan tartó szárazság miatt - akárcsak a nyáron - ismét visszaesett a folyók vízhozama, ami komoly nehézségeket okoz az atomerőműveknek és a hagyományos széntüzelésű erőműveknek is. Európa ugyanazzal a csapással néz szembe, mint júliusban: a nukleáris reaktorok hűtéséhez nincs elég víz a folyókban, illetve az alacsony vízállás miatt nem tudnak annyi szenet szállítani a szénerőművekbe, amennyit máskor.

Drágulás

A nyár közepén emiatt Franciaországban és Németországban egy évtizede nem látott csúcsra emelkedett az elektromos energia nagykereskedelmi ára. A helyzet most is az, hogy az Electricite de France, Európa egyik legnagyobb energiaszolgáltatója kénytelen volt csökkenteni néhány nukleáris erőműve teljesítményét hazájában, illetve számos szénerőművéét Németországban. Nem tudunk annyi szenet eljuttatni a létesítményeinkbe, amennyit szeretnénk - mondta Tom Glover az RWE Supply & Trading GmbH kereskedelmi igazgatója. Emiatt a szokásosnál rövidebb ideig tudják csak üzemeltetni a rendszereiket.

Nincs változás

Jó esélye van annak, hogy az említett magas nyomású légörvény decemberben is ott marad, ahol jelenleg van, ami azt jelentené, hogy kitart a szárazság - idézte a Bloomberg Giacomo Masatót, a londoni Marex Spectron Group Ltd. elemző meteorológusát. Ez nem sok jót ígér például azoknak, akik a Rajnán akarnak árut szállítani: Kaubnál, amely a nagy német ipari területek összeköttetésének egyik "üvegnyaka", azaz a szállítási útvonalak szűk keresztmetszete, a legtöbb uszály már nem tud közlekedni a folyón - derül ki a rotterdami Riverlake Barging hajóbróker tájékoztatásából.

Ugyanakkor a szakértők arra is felhívják az energiakereskedők figyelmét, hogy a folyók vízszintje gyorsan helyreállhat. Például 2015-ben tíz nap alatt két méterrel ugrott meg a közép-európai vízi utak vízszintje - emlékeztet Diego Marquina, a Bloomberg energiapari elemzője. A folyók vízhiánya jelenleg a legnagyobb kockázati tényező az árampiacon, ám senki sem tudja megmondani, meddig marad ez így. Németország rákényszerülhet arra is, hogy beindítson néhány tartalékban tartott gáz- és szénerőművet.

Eközben az Európa északi régiójában működő vízi erőművek még nem tértek magukhoz a nyári szárazság után. November közepéig 6,2 terawattórával kevesebb elektromos energiát állítottak elő, mint szoktak, ami néhány hét alatt tíz terawattórára mehet fel - derült ki a Wattsight adataiból.