Dekarbonizálja magát Izrael

Izrael vállalta a fosszilis üzemanyagok használatának megszüntetését 2050-ig - jelentette a Háárec című újság alapján az MTI.
Szabó Dániel, 2020. december 13. vasárnap, 13:52
Fotó: Reuters - A kép illusztráció.

A közel-keleti ország ígéretével a nyugati nemzetek többségéhez csatlakozott, de a nyilatkozatot nem kísérte a cél eléréséhez szükséges konkrét terv bemutatása, sem olyan jogszabály-javaslat, amely tiltaná a fosszilis üzemanyagok használatát.

"Izrael teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy 2050-ig sikeresen áttérjen a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiára" - közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök szombaton, a Nagy-Britanniában megrendezett klímavédelmi csúcstalálkozón közvetített beszédében.

A legtöbb ország 2050-et fogadta el a globális éghajlatváltozást gerjesztő fosszilis tüzelőanyagok, mint például a földgáz, az olaj és a szén használatának leállítására, de néhány állam, köztük Ausztria és Svédország, korábbi célidőpontot határozott meg.

Eddig Izrael csak azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ig villamos energiájának 30 százalékát megújuló forrásokból állítsa elő. A legtöbb nyugati országgal ellentétben Netanjahu nem kötelezte el magát a globális felmelegedéshez hozzájáruló károsanyag-kibocsájtás felszámolása iránt.

Ez utóbbinak az eléréséhez vagy teljes egészében meg kell szüntetni az üvegházhatást okozó károsanyag-kibocsájtást, vagy például erdősítéssel ellensúlyozni kell azt. A kibocsájtás csökkentéséhez jelentős változtatásokra van szükség többek között a mezőgazdaságban és a hulladékkezelésben is.

Izrael már eddig is jelentős eredményeket ért el a szén felhasználásának csökkentésében, 2025-re, vagyis öt év múlva már egyáltalán nem nyer energiát szén elégetéséből, ha csak valamiféle energia-vészhelyzet nem kényszeríti erre.

Netanjahu szerint az elmúlt öt évben két százalékról 10 százalékra nőtt a napenergia-felhasználás, és a tervek szerint 2030-ra a bőven rendelkezésre álló megújuló napenergia adja majd Izrael teljes villamosenergiájának több mint egyharmadát.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a napenergia terén folytatott együttműködés fontos  része az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel folytatott új megállapodásoknak, s ezzel elősegíti a környezetvédelem mellett az arab-izraeli megbékélés ügyét is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.12.14 10:04

@antitroll:
Egyébként éppen most van fenn egy új cikk a napi.hu-n, amin az áramelosztó vezetőjét interjúvolják.
Ebben elmondja, hogy a korábbi egy napos reagálási-tervezési idő mostanra 15 percre csökkent és ennek további csökkenése várható mondjuk 5 percre.
Tehát nem arról van szó, hogy órák, vagy napok alatt megtermelt energiamennyiséget kell tárolni a pufferben, hanem legfeljebb egy óra és ott sem a teljes megtermelt mennyiséget, hanem csak a pillanatnyi felesleget!
Az országos hálózat Izraelben sem úgy működik, hogy 5 perc alatt kétszeresére ugrik a teljesítmény igény, hanem jóval kisebb sebességgel változik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.12.14 09:55

@Jozsi3333:
Nem mellébeszélek, hanem nem érted!
Tudod mi az a kondenzátor?
Valószínűleg nincs elektronikai ismereted, ezért akkor leírom Neked!
Minden elektronikai áramkör lényeges eleme, feladata a stabilizálás. Ez áramot vesz fel és ha hirtelen terhelés növekedés van, akkor a korábban felvett teljesítményt nagyon gyorsan leadja. Ezzel nem csak a tápegységnek lehet fontos része (puffer kondenzátor), hanem zavarszűrésre is kiválóan használható.
Most fussunk neki még egyszer!
Szóval alapvetően az atomreaktor nem a "kondenzátorokra" termel, felesleges is lenne. Az akkumulátor telepek a rendszerben a hálózati ingadozásokat hivatottak kiszűrni, mint a számítógéped tápegységében lévő méretes pufferkondik!
Izraelről van szó, az ottani helyzet a magyar viszonyokra nem igazán használható. Mi egy nagy európai rendszer részei vagyunk, Izrael hálózata (gondolom) el van szigetelve.
Az elektromos hálózatban lévő akkumulátorok stabilizáló hatása mellett lehet Izraelben idő arra, hogy a reaktorok teljesítményét csökkentsék, vagy növeljék.
Ebben az értelemben igen, az akkumulátor telepekben az atomreaktor által megtermelt elektromos energiát is (!) tárolhatják az aktuális állapotnak megfelelően, vagy a megtermelt megújuló energiát. Elektron-elektron, nincs szaguk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2020.12.14 04:38

@Jozsi3333: "%-osan mennyi jelenleg a zöld energiamennyiség?
Szerintem túl kicsi."

Ha szerinted tul kicsi, akkor valoszinuleg tudod, hogy % -osan mennyi.. miert kerdezed tolem?

"2) De még a jelenlegi kis szinthez képest is kevés a farmkapacitás."

Mivel szel- es naperomuveket mar evtizedek ota epitenek, mig a tarolo kapacitasok kiepitese par evre nyulik csak vissza. Nem gondolod, hogy ez nem megy egyik naprol a masikra? A kerdes inkabb a tarolo kapacitasok kiepitesenek az uteme, de szerencsere roham tempoban epitik a farmokat, ugyhogy mint irtam par ev es mar ezekbol sem lesz hiany. Sok orszagban mar ugy terveznek, hogy a ket dolog epiteset a kezdetektol kombinaljak / szinkronizaljak.

"Akkor meg tudod mondani, hogy a "múló emlék szint" mennyivel több lítiumfogyasztást eredményezne"

Kit erdekel? Csak Csileben tobb mint 8 millio tonna litium van, mire az elfogy mar reg a marson leszunk.

"és az milyen környezetkárosítással járna?"

Ennek nagyon egyszeruen utana tudsz jarni, folosleges engem kerdezgetni. Amugy a leginkabb problemas resz az ivoviz szennyezese ha nem figyelnek oda ra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jozsi3333, 2020.12.14 01:32

@V0LE:
1) %-osan mennyi jelenleg a zöld energiamennyiség?
Szerintem túl kicsi.
2) De még a jelenlegi kis szinthez képest is kevés a farmkapacitás.
Te ettől függetlenül reménykedsz.
Természetesen te természetvédő is vagy.
Akkor meg tudod mondani, hogy a "múló emlék szint" mennyivel több lítiumfogyasztást eredményezne és az milyen környezetkárosítással járna?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2020.12.14 01:12

@antitroll: "Alapjaiban egyet értek Veled, de azért kezeljük helyén és nagyságrendjén az eddigi hálózatba kötött akkumulátor telepeket! Mondjuk úgy elhanyagolható, de biztató kezdet!"

Az akku farmok csak par eve kezdtek el terjedni. Az elso par ev kellett ahoz hogy a mernokok / politikusok / nagy cegek kello adathoz juthassanak. Ezen vagyunk eppen tul, sorra jelentik be a meglevo farmok boviteset es uj farmok epiteset. A kovetkezo evekben szokszorosara no az ipari akku kapacitas amit nagyreszt megujulok kiegeszitesere hasznalnak.

"Én azt gondolom, hatékonyabb az üzembiztonság szempontjából a nagy méret"

Az uzembiztonsag pont a sok kis eromu eseteben jobb mint a kozpontositott egy nagy eromu.

"Az izraeli sejtetés arról szól, hogy a fosszilis energiahordozókat kiveszik a mixből. Marad ezek szerint az atom és a megújuló (vízerőművek Negev-sivatagban ritkán fordulnak elő).
Ezt nem lehet megcsinálni puffer nélkül! Arról nem szól a híradás, hogyan, de adja magát, hogy az energia tárolás másképpen náluk aligha lehetséges."

Mar meghirdettek a tendereket ipari akkufarmokra. A puffer kerdese par even belul csak mulo emlek lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html