A kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy az export értéke éves összevetésben 7,7 százalékkal, 48,05 milliárd dollárra emelkedett szeptemberben. 2018 októbere óta ez a legerősebb ütem, és jócskán meghaladja az elemzők által várt 2,0 százalékos emelkedést.

Az import 1,1 százalékkal, 39,17 milliárd dollárra nőtt, szemben az elemzők által várt 4,9 százalékos csökkenéssel.

A kereskedelmi mérlegben 8,88 milliárd dollár aktívum keletkezett, jócskán meghaladva az augusztusi 3,84 milliárd dollár többletet.

Dél-Korea a negyedik legnagyobb ázsiai gazdaság, legfontosabb exportcikkei közé tartoznak a félvezetők, petrolkémiai termékek, autók, hajók, gépek, okostelefonok és sík képernyős monitorok, illetve televíziók.

A dél-koreai feldolgozóipari vállalatokat támogatta, hogy lassú ütemben ugyan, de javul a globális kereslet. Az ország teljes exportjának ötödét adó chipeladások már a harmadik egymást követő hónapban emelkedtek szeptemberben, ezúttal 11,8 százalékkal, miután megugrottak a Huawei Technologies kínai vállalat megrendelései. A külföldön értékesített autók értéke 23,2 százalékkal, a számítógépeké pedig 66,8 százalékkal nőtt éves összehasonlításban szeptemberben.

Az első számú kereskedelmi partner Kínába irányuló dél-koreai export éves összehasonlításban 8,2 százalékkal bővült szeptemberben, az Egyesült Államok esetében 23,2 százalékos, az Európai Unió esetében pedig 15,4 százalékos volt az emelkedés.

A dél-koreai gazdaság recesszióba került a második negyedévben a járvány hatására: a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest, ami 2008 utolsó negyedéve óta a legrosszabb érték. Január-márciusban a GDP 1,3 százalékkal csökkent.

A második negyedévben az export, ami a GDP csaknem 40 százalékát adja, 1963 óta a legnagyobb mértékben, 16,6 százalékkal zuhant negyedéves szinten, miközben az építőipari beruházások 1,3 százalékkal, a tőkeberuházások pedig 2,9 százalékkal estek.