Dél-Korea kéri Magyarországot, mielőbb derítse ki a hajóbaleset okát

Drónokat küldtek le szombaton a Margit híd lábánál fekvő Hableány roncsaihoz, de az erős sodrás miatt nem jártak sikerrel. Az kiderült, hogy a roncs mélyebben van, mint korábban hitték - adta hírül a hvg.hu.
Domokos Erika, 2019. június 2. vasárnap, 09:52
Fotó: Napi.hu / Csernátony Csaba

Dél-Korea arra kéri Magyarországot, hogy mielőbb derítse fel a végzetes dunai hajóbaleset okát, és nevezze meg a felelősöket - mondta a hvg.hu szerint Li Tae Ho második külügyminiszter-helyettes egy szöuli kormányzati válságkezelési tanácskozáson vasárnap. A kormány arra fogja kérni a magyar hatóságokat, hogy tisztességes és gyors nyomozást folytassanak a baleset ügyében.

Dél-Koreai hírügynökségi jelentések szerint szombaton drónokat küldtek le a Margit híd lábánál fekvő Hableány roncsaihoz, de az erős sodrás miatt nemcsak a búvárok, hanem a drónok sem jártak sikerrel. Az azonban kiderült, hogy a roncs 8-9 méter mélyen fekszik, hat méternél mélyebben, mint korábban hitték (Az árhullám szombaton tetőzött a Dunán - a szerk.) Az eszközöket Ausztriából, Csehországból és Norvégiából is hoztak, de amíg ilyen nagy a sodrás, szinte tehetetlenek a mentőalakulatok.

Szöul 53 fős mentőcsapatot hozott létre a külügyminisztérium, a rendőrség, a hírszerzés és más szervek embereivel - írta a 24.hu. A csapat feladata, hogy segítsék a keresést és egyeztessenek Magyarországgal. A dél-koreai külügyminiszter helyettese azt mondta, minden erőfeszítést megtesznek a keresés kiterjesztése, és annak érdekében, hogy a roncs kiemelése közben a holttestek ne sérüljenek vagy ne vesszenek el.

A nyomozási bíró szombaton egy hónapra elrendelte a hajóbalesetben rész vevő szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányának letartóztatását - írta az MTI.

Szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek a holttestét találták meg, 21 ember eltűnt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.06.02 16:03

@Mekelekke:
A Viking és az állam közös tulajdonos a legfőbb dunai hajós cégben
A szállodahajó-biznisz egyik legnagyobb szereplője és haszonélvezője, a Viking Cruises egy magyar kft.-n keresztül közösen tulajdonolja a Rogán Antalhoz tartozó Magyar Turisztikai Ügynökséggel a legfőbb dunai hajós céget, a Mahart Passnave-t.
cikk: https://index.hu/gazdasag/2019/05/31/a_viking_es_az_allam_kozos_tulajdonos_a_legfobb_dunai_hajos_cegben/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.06.02 13:36

Talán valakik letették a kenőpénzt, ezért az igazi munka megkezdése előtt még el kel tüntetni egyes bizonyítékokat. A nagy hajó pl villámgyorsan külföldre került, most éppen valószínűleg kiemelték, gyorsan eltüntetik az aljáról a sérüléseket és újrafestik. És ez talán csak a jéghegy csúcsa...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.06.02 11:08

Itt aztán pattoghat bárki, majd elmegy a kedvük, oszt jónapot!
Ez a magyar valóság, és ezt senki mög nem változtatja.
Ebből az is látszik, hogy vízi rendőrök is úgy ténykednek mint a k9özútiak. Nappal a kisemberek baxogatása. A fatolvajokat még nem láttam, hogy lecsatolták volna, pedig lassan közlekednek kiabálva, hogy eladó a fa. Az éjszakai gyorsulási versenyzőket is csak néha, alkalomszerűen csatolták le, de aki 30 helyett 35-tel megy, azt érdekes módon nyakon csípik.
A vízen is azt látom, hogy ha van egy motorcsónakos, azt egyből letámadják, a sajtóban leírtak alapján, a szállodahajókat mégsem piszkálták, hogy az nem sétahajó. Többéves szabálysértést hagytak, azokat nem baxogatták.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html