Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Elindította a Ghána-Magyarország Üzleti Tanácsot az Accrába delegált magyar nagykövet, Szabó András" - így számolt be szerdán a hírről a GhanaWeb.

A fórum létrehozásáról a felek már tavaly decemberben (a helyi újság szerint már szeptemberben) döntöttek az ország fővárosának Kempinski Hoteljében, de tényleges tevékenységet eddig nem folytatott a szervezet. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly év végén látogatott el az afrikai államba, ahol arról beszélt, hogy "Ghána az egyik legdinamikusabban növekedő ország Afrikában, és ez a kontinens lesz az elkövetkező időszakban a globális gazdasági növekedés legfontosabb forrása" - érvelt akkor az afrikai nyitás mellett.

A portál mostani beszámolója szerint az üzleti tanács elindításakor Szabó András nagykövet sürgette a ghánai üzletembereket, hogy használják ki a fórumot, tájékozódjanak a magyarországi üzleti lehetőségekről, valamint a magyar életképes üzleti modellekről. "A hivatal azért jött létre, hogy hiteles adatokat közöljön arról, hogy hol és mibe érdemes befektetni" - idézik a diplomatát.

Állítólag itt azt is elmondta, hogy az üzleti tanács következő nagy feladata az lesz, hogy szervezzenek egy utat Magyarországra a szóba jöhető vállalkozásoknak a célból, lássák mit tud felajánlani számukra hazánk.

A portálon szereplő fotó szerint Szabó találkozott Kofi Asmah-val a Pelican Group üzletemberével. A férfiról korábban azért cikkezett a ghánai sajtó, mert 21st Century Limited nevű cége állítólag hamis papírokkal szerzett meg egy nagyobb földterületet, ahol lakóparkot épített.

Érdekesség, hogy nem ez az első külgazdasági tapogatózás Ghánában: a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. honlapja még 2014 júliusában számolt be arról, hogy az országban nyílik meg az első afrikai irodája, melyet Kojo Oteng vezet. Az önálló képviseletet már 2016-ban bezárták, tavaly november végén viszont kiderült, hogy a több más ország mellett itt is kapcsolatokat kereső összevont kirendeltéségét is felszámolja az MNKH Zrt.

Azóta viszont felélénkülhettek a kapcsolatok: a Magyar Nemzet január végén számolt be róla, hogy egy három fős magyar üzletemberekből álló delegáció utazott az országba. Ghána üzleti központjában, Kumasiban tárgyaltak Assibey Antwi polgármesterrel. A beszámolók szerint a helyi politikus nagyra értékelte, hogy a magyar fél fölkészült a városfejlesztési programok elindítására a helyi tanáccsal. A lapnak a külügy nem válaszolt azt illetően, hogy kik képviseltek a magyar vállalkozásokat.

A kormány 2016. április 1-én nyitotta újra nagykövetségét Ghána fővárosában, Accrában. Korábban 30 évig nem volt magyar külképviselet az országban.

A fotó forrása: Cristina Aldehuela/AFP.