DÉLI ÖSSZEFOGLALÓ

Európában szépen megy fölfelé minden, a FTSE 100 1,77 százalékkal, a CAC 40 2,37 százalékkal, a DAX 1,92 százalékkal erősödött nyitás óta. A menetet a távközlési cégek papírjai vezetik. A BUX csaknem 40 ponttal emelkedett a nyitáshoz képest. A futures mutatók is pluszban vannak, az S&P például 9,80 ponttal.
Szabó Márta, 2001. április 10. kedd, 12:35
Fotó:

A hat vezető német gazdaságkutató intézet szerint az eurózónában idén 2,6 százalékos növekedés várható a tavalyi 3,4 százalék után, a közös valuta idén kissé erősödik, jövőre lényegében változatlan marad. A német GDP idén 2,1 százalékkal növekszik a gazdaságkutatók mostani jelentése szerint, amivel lefelé módosították a fél évvel ezelőtti 2,7 százalékos prognózist. Jövőre 2,2 százalékos bővülést várnak.
A kutatóintézetek reálisnak tartanák, ha az Európai Központi Bank (ECB) az idén fél százalékponttal csökkentené a jelenleg 4,75 százalékos irányadó kamatot. Sok elemző szerint egy 25 bázispontos mérséklést már az ECB kormányzótanácsának holnapi ülésén eldöntenek, de sokan tartják lehetségesnek a további várakozást is (ez utóbbi aggályok miatt esett az euró dollárárfolyama 0,9017-ről 0,8948-ra).
A Siemens AG - amely egyebek közt Európa második legnagyobb mobiltelefon-gyártója - bejelentette, hogy a termékei iránti csökkenő kereslet miatt 2000 fővel leépíti a létszámot a mobilrészlegénél. Az elbocsátás a vállalat három németországi gyáregységét érinti, ahol jelenleg 8000 fő dolgozik.
A Reuters hírügynökség értesülése szerint Pavel Mertlik cseh pénzügyminiszter benyújtotta a lemondását. A miniszter holnap 10 órakor tart sajtótájékoztatót, de a jólértesültek tudni vélik, hogy az energiaszektor privatizációjával kapcsolatos nézeteltérések miatt távozik.


HOZZÁSZÓLÁSOK