DÉLI ÖSSZEFOGLALÓ

Európában továbbra is az újult erővel dühöngő medve az úr, a FTSE 100 1,58 százalékos, a DAX 2,63 százalékos, a CAC 40 2,59 százalékos esésnél tart. A futures indexek mind lefelé mennek, az S&P 12,70 ponttal, a Nasdaq 42-vel, a Dow 65-tel. A több mint 90 pontos mínusszal nyitó BÉT-en azóta 45 pontot vesztett a BUX, de a TVK kitartóan pluszban van.
Szabó Márta, 2001. április 17. kedd, 12:32
Fotó:

A piacokon semmi sem enyhítette a Philips, a Cisco és az Ericsson már megtörtént, illetve beharangozott figyelmeztetései okozta sokkot, talán a délutáni USA-beli inflációs adat, illetve ipari termelési adat változtat a helyzeten - utána viszont már az Intel mára ígért negyedéves eredményét várják majd a befektetők.
Az olajárak felfelé mozdultak, miután a Conoco olajvállalat egyik nagy-britanniai finomítójánál robbanás volt tegnap. A júniusi szállítású Brent ára 83 centtel 28,2 dollárra emelkedett a londoni árutőzsdén, míg a Crude ára a hétfői 54 centes emelkedést követően további 11 centtel 28,9 dollárra drágult a New York-i kereskedelemben.
A német nagykereskedelmi árak márciusban hó/hó alapon a várt 0,2 százalék helyett 0,4 százalékkal emelkedtek, míg éves összehasonlításban a jelzett 3,1 százalékkal szemben 3,3 százalékos volt a növekedés. A februári 0,9 illetve 3,7 százalékos dráguláshoz képest ez valamelyes lassulást jelent.
A Polski Koncern Naftowy Orlen (PKN), Lengyelország legnagyobb olajfinomítója és üzemanyag-forgalmazója még mindig részesedést kíván szerezni a német Mitteldeutsche Erdöl-Raffinerie-ben (Mider) - idézte a PKN elnökét a Gazeta Wyborcza lengyel lap.
A PKN februárban azt mondta, hogy felfüggeszti a TotalFina Elf tulajdonában álló Miderrel folytatott tárgyalásokat a leunai, illetve schwedti finomítókban való részesedés megvásárlásáról.
HOZZÁSZÓLÁSOK