DÉLI ÖSSZEFOGLALÓ

Félgőzzel, de azért zajlik az élet a világban május elsején is. Frankfurtban, Párizsban, Milánóban ünnepelnek, Londonban viszont nyitva van a tőzsde, a FTSE 100 nyitás óta 0,63 százalékkal csökkent. A Nasdaq 2 százalékos emelkedéssel, a DJIA 0,7 százalékos csökkenéssel zárta a tegnapi napot, a tokiói Nikkei 225 pedig 3,52 százalékos növekedéssel négy és fél havi csúcsára érkezett.
Szabó Márta, 2001. május 1. kedd, 13:08
Fotó:

A londoni esést elemzők azzal magyarázzák, hogy a vártnál lényegesen jobbra sikeredett első negyedévi USA GDP-adat elveheti a Fed kedvét a további kamatcsökkentéstől, minek folytán elmarad a bankok forgalmának bővülése. A Nasdaqot viszont felnyomta a reméltnél nagyobb növekedés híre, főleg a Cisco és a JDS Uniphase papírjai erősödtek. A Dow Jones csökkenését mindenekelőtt a General Electric, a J.P. Morgan Chase, a Citigroup és az Oracle esése váltotta ki.
Japánban a Nasdaq-rally és az új kormányhoz fűzött remények mellett a Sony és a Hitachi múlt pénteken közétett, vártnál jobb negyedéves hozta meg a befektetők vételi kedvét - hétfőn zárva voltak a piacok - , a Nikkei 14 425,46 pontos záróértéke tavaly december 18. óta nem látott magasságot jelent. Holnap még nyitva lesz a tokiói tőzsde, aztán állami ünnep miatt nincs több kereskedés a héten.

HOZZÁSZÓLÁSOK