DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

A legfontosabb európai piacok közül csak Londonban dolgoztak ma, a FTSE 100 38,9 pontos - 0,7 százalékos - esés után 5928 ponton fejezte be a napot. New Yorkban a Dow Jones és az S&P 500 egyelőre erősödik - 0,55 százalékkal, illetve 0,11 százalékkal - az utóbbi napokban visszakapaszkodó Nasdaq viszont most inkább csökken, 0,74 százalékkal.
Szabó Márta, 2001. május 1. kedd, 18:27
Fotó:

Nem javítottak sokat a befektetői kedélyeken a ma közzétett beszerzési menedzserindexek sem: Nagy-Britanniában 47,8 pontra esett vissza áprilisban a márciusi 49,8 pontról, s ezzel második hónapja van a feldolgozóipari szektor teljesítményét jelző index a zsugorodást mutató 50 pont alatt. Az exportmegrendelések alindexe 47,5 pontra esett vissza a márcuisi 48,7-ről. Elemzők szerint a mostani adat újabb kamatcsökkentésre ösztönözheti a Bank of England monetáris politikai tanácsát. Az USA-ban az NAPM áprilisi beszerzési menedzserindexe 43,2 pont lett a márciusi 43,1 pont után, ami még mindig a feldolgozóipar zsugorodását mutatja, de elemzők már látnak javulásra utaló jeleket a részindexekben. Az inverz módon értelmezendő készletezési index például a márciusi 44,2 pontról 39,6 pontra csökkent, vagyis a vállalatok sebesen építik le a készleteiket. A termelés, illetve az új megrendelések alindexe harmadik hónapja növekszik, a beszerzési árak alindexe 48,9 pontra esett vissza a márciusi 49,9 pontról, vagyis nem erősödik az inflációs nyomás.
A Mol az idén mintegy 7 millió dolláros beruházással négy új benzinkutat épít Romániában, ahol jelenleg 36 saját és 4 franchise rendszerben működő kútja van. Ezzel a Mol romániai befektetései az év végére megközelítik a 85 millió dollárt - nyilatkozta Kosza Aliz, a Mol Romania vezérigazgatója. Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat öt év alatt 160 millió dollárt kíván befektetni a román piacon - idézte az MTI Vlad Seitant, az OMV romániai kereskedelmi igazgatóját. Seitan szerint az idén 20 millió dolláros beruházással tizenkét új benzinkutat nyit az osztrák vállalat Romániában a meglévő 18 mellett. Öt év alatt a romániai OMV-kutak száma eléri majd a százat.
A Deutsche Telekom (DT) megveheti az egyesült államokbeli VoiceStream Wireless mobilszolgáltatót, miután az USA külföldi befektetésekért felelős bizottsága - amely nemzetbiztonsági szempontok szerint is vizsgálódik - nem talált kivetni valót az ügyletben, annak ellenére sem, hogy a DT 44 százaléka a német kormány kezében van.
A British Telecommunications (BT) eladja a Japánban és Spanyolországban meglévő érdekeltségeit, hogy a tervezett 10 milliárd fonttal csökkenteni tudja az idén 30 milliárd font körüli adósságait. A Financial Times úgy tudja, a Japan Telecomban és annak J-Phone mobilszolgáltatójában meglevő 20 százalékos BT-érdekeltséget a Vodafone veszi meg, több mint 4,3 milliárd dollárért.
A Vodafone azt is közölte, hogy esetleg megveszi a BT 17,8 százalékos Airtel Moviles-részesedését is; a spanyol mobilszolgáltató 73 százalékban már az ő tulajdonában van.
HOZZÁSZÓLÁSOK