Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hosszabb ideje 2012 volt az első év, amikor az ország abszolút csökkenést volt kénytelen elkönyvelni; a tavalyi év végén nem sokkal 937 millió felett volt a munkaképes korúak száma. A szakemberek a magyarázatot a termékenységi ráta változásában, a gyermekszületések számának csökkenésében látják.

Ennek oka egyrészt a családtervezési politika, másrészt az, hogy elsősorban a városi lakosság körében alábbhagyott a gyermekvállalási kedv - vélik a szakemberek. Kínában 2012-ben 52,57 százalék volt a városi népesség aránya, 1,3 százalékponttal magasabb az előző évinél.

A demográfusok szerint Kínában legalább 2030-ig folyamatos és komoly mértékű visszaesésre kell számítani a munkaképes korúak, vagyis a 15 és 59 év közöttiek körében. 2012-ben a teljes népesség 69,2 százalékát adták, az arány 0,6 százalékponttal volt alacsonyabb az előző évben mértnél.

2012 végén Kína népessége 1 milliárd 354 millió volt, egy év alatt 6,69 millióval bővült. Összesen 16,35 millió születést regisztráltak az országban; a születési ráta 12,1 százalék volt, 0,017 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

A statisztikai hivatal vezetője, Ma Csien-tang úgy fogalmazott, hogy a demográfiai változásokat figyelembe vevő "megfelelő és tudományos" népességpolitikára van szükség. Mindazonáltal nem bírálta a több évtizede alkalmazott családtervezési politikát, elismerte, hogy ez hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.

Elhangzott, Kínának a jelen helyzetben növelnie kell a termelékenységet, az oktatás színvonalát, vagyis javítania kell a humán erőforrások minőségén, fokoznia kell a technológiai fejlesztéseket, és az adottságokhoz kell igazítania a foglalkoztatás struktúráját.