Lelepleződtek a csehek - hű, de kínos

Csehországot, illetve a néhai Csehszlovákiát úgy tartják számon, mint a legkomolyabb demokratikus hagyományokkal rendelkező államot Kelet-Közép-Európában. Ennek tükrében kínos dologra derült fény.
Barabás Júlia, 2019. október 21. hétfő, 06:40
Fotó: Shutterstock

A csehek fele úgy gondolja, hogy a demokrácia a legjobb kormányzati forma, ugyanakkor éppen ennyien vannak azok is, akiket nem érdekelne, hogy ha egy autoritárius rezsimben élnének - idézte a Radio Praha a saját megrendelésére készült közvélemény-kutatás eredményét. A szociológusok, aki a felmérést végezték, egy további kellemetlen körülményről is beszámoltak.

E szerint nem csupán az idősebbek, illetve a vidéki, szegényebb körzetekben élők körében tolerálják a politikai szabadság csorbítását, hanem a társadalom minden rétegére, így a fiatalokra és a városlakókra is igaz ez. A vizsgálatot egyébként a prágai "bársonyos forradalom" 30 éves évfordulójához kapcsolódva végezték.

Az amerikai Pew Research Center ettől független felmérése arra a megállapításra jutott, hogy bár a kelet-közép-európai volt szocialista államok lakói nem teljesen elégedettek az országukban uralkodó gazdasági és politikai viszonyokkal, kevesen bánták meg, hogy leomlott a vasfüggöny. A csehek 82, a szlovákok 74 százaléka értékeli nagyra az 1989 és 1991 között lezajlott változásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.10.21 11:16

Az emberek nagy része látja, hogy a demokrácia nevű találmánynak is bőven akadnak hibái, amit egyesek ügyesen kihasználnak a nép kárára. A demokrácia egy szar rendszer, de a többi rendszer még szarabb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html