A csehek fele úgy gondolja, hogy a demokrácia a legjobb kormányzati forma, ugyanakkor éppen ennyien vannak azok is, akiket nem érdekelne, hogy ha egy autoritárius rezsimben élnének - idézte a Radio Praha a saját megrendelésére készült közvélemény-kutatás eredményét. A szociológusok, aki a felmérést végezték, egy további kellemetlen körülményről is beszámoltak.

E szerint nem csupán az idősebbek, illetve a vidéki, szegényebb körzetekben élők körében tolerálják a politikai szabadság csorbítását, hanem a társadalom minden rétegére, így a fiatalokra és a városlakókra is igaz ez. A vizsgálatot egyébként a prágai "bársonyos forradalom" 30 éves évfordulójához kapcsolódva végezték.

Az amerikai Pew Research Center ettől független felmérése arra a megállapításra jutott, hogy bár a kelet-közép-európai volt szocialista államok lakói nem teljesen elégedettek az országukban uralkodó gazdasági és politikai viszonyokkal, kevesen bánták meg, hogy leomlott a vasfüggöny. A csehek 82, a szlovákok 74 százaléka értékeli nagyra az 1989 és 1991 között lezajlott változásokat.