Demszky is megirigyelhetné

Párizs vezetése kiváló minősítést kapott a három jelentős hitelminősítő intézettől.
NAPI Online, 2007. szeptember 24. hétfő, 15:45
Fotó:

A város adóskockázati besorolására a lehetséges második legjobb osztályzatot, "AAA"-t adott a Standard and Poor's, a Fitch és a Moody's, ami azt jelzi, hogy a szocialista városvezetés igen jól intézi a francia főváros pénzügyeit.

Az "AAA" besorolással Párizs egyebek mellett megelőzi Londont, Madridot, Brüsszelt és még legalább 18 európai fővárost, s csupán Bécs büszkélkedhet a párizsival azonos osztályzattal. A hitelminősítők értékelése szerint a jó osztályzat két dologgal magyarázható: a kis mértékű eladósodottsággal - az adósság jelenleg a bevételek 32 százalékát teszi ki, míg 1996-ban még 57 százalékára rúgott - és a város gazdasági szerkezetével.

Párizs a világ ötödik leggazdagabb városa. Miközben a város az egész ország területének mindössze 0,02 százaléka, Párizsban és környékén van az 500-nál több főt foglalkoztató francia nagy vállalatok több mint felének a székhelye. A fővárosi lakosság megoszlása is jelentősen eltér a francia átlagtól: a 20-60 év közötti korosztály teszi ki a lakosság 62 százalékát. Mindezeknek köszönhetően jelentősen nőnek az adóbevételek: tavaly a különféle adók a város bevételének 53 százalékát tették ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK