Miközben egyre nagyobb teret nyer a békés gyerekkorhoz való jog, addig a fegyveres konfliktusokban is egyre több gyerek válik áldozattá. Az ENSZ jelentése szerint az elmúlt évtizedben háromszorosára növekedett a háborús zónákban a gyerekeket ért támadások száma, 2010 óta több mint 170 ezer atrocitást dokumentáltak, közöttük gyilkosságok, kényszersorozás, nemi erőszak, iskolák megsemmisítése vagy a csonkolás - idézi a jelentést a portál.

Az esetek fele a gyerekek légitámadás vagy valamilyen robbanószer által okozott halálát vagy megcsonkítását takarja.

Az elmúlt évtizedben ráadásul nyoma sem volt csökkenő tendenciának; a 2018-ban regisztrált 24 ezer atrocitás két és félszerese volt a 2010-es számnak (bár az ENSZ arra is figyelmeztet, hogy a trendet a dokumentáció fejlődése is alakíthatja).

Az Egyesült Államok kivételével minden egyes ENSZ-tagállam ratifikálta az 1989-es Gyermekjogi Egyezményt, a gyerekek jogait mégis rutinszerűen hagyják figyelmen kívül a fegyveres konfliktusokban - figyelmeztet az ENSZ gyerekvédelmi szervezete, az UNICEF igazgatója Aggasztó találja azt is, hogy a Gyermekjogi Egyezmény elfogadása óta 2019-ben zajlik a legtöbb olyan konfliktus, mely a gyerekek biztonságára állandó fenyegetést jelent.

Jemen, Szíria és Afganisztán az ENSZ által legveszélyesebbnek talált konfliktuszóna, ahol hosszú évek alatt sem sikerült pozitív változást elérni sőt, 2020 több régióban is kilátástalanabbnak tűnik, mint a korábbi évek.