Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió (EU) legnagyobb gazdasága V-alakú pályát fut be, a koronavírus-világjárvány hatására bekövetkezett történelmi léptékű visszaesés után megkezdődött a kilábalás, méghozzá a korábban vártnál gyorsabban és ütemesebben - emelte ki berlini tájékoztatóján Peter Altmaier gazdasági miniszter.

Jövőre ugyan a korábban vártnál kisebb - 5,2 százalékos helyett 4,4 százalékos - növekedés következhet, de a német gazdaság teljesítménye 2022 elejére így is elérheti a járvány miatt keletkezett válság előtti szintet - mondta a miniszter.

A német gazdaság a második világháború óta a legmélyebb válságba jutott, a GDP 9,7 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az év első három hónapjához képest. A mélyponton viszont már májusban túljutott, és valamennyi mutató a helyzet jelentős javulását jelzi - húzta alá Peter Altmaier.

A folyamat fenntartásának legfőbb feltétele, hogy ne legyen szükség ismét a gazdaság és a társadalom működését országszerte nagyban korlátozó járványügyi intézkedésekre - tette hozzá a miniszter.

Szerinte a válságot nagyban enyhítik az állami gazdaságösztönző programok, így míg a háztartások fogyasztási kiadásai várhatóan 6,9 százalékkal csökkennek az idén éves összevetésben, az állam 4,8 százalékkal többet költ, mint tavaly.

A kormány minden korábbinál nagyobb szabású, valamennyi programot együttvéve több mint ezermilliárd eurós gazdasági stabilizációs és növekedésösztönző csomagot állított össze, amely egyaránt segíti az embereket és a vállalkozásokat. A kormányzati intézkedések, köztük az áfacsökkentés és a kieső bér egy részének állami forrásból finanszírozott pótlására épülő rövidített munkaidő intézményének kiterjesztése révén sikerült stabilizálni a fogyasztást és megakadályozni a munkanélküliség meglódulását - hangsúlyozta a miniszter.

Az új előrejelzés szerint a regisztrált munkanélküliek száma a tavalyi 2,27 millióról az idén 2,69 millióra emelkedhet, jövőre pedig 2,58 millióra mérséklődhet a 83,2 milliós országban, és a lakossági fogyasztás igen jelentősen, 4,7 százalékkal növekedhet 2021-ben.

Ugyanakkor a járvány súlyos válságba taszította a világgazdaság egészét. A legutóbbi, 2008-2009-es pénzügyi válságnál jóval súlyosabb krízis miatt az idén 4,4 százalékkal csökkenhet a világgazdaság teljesítménye, jövőre viszont 6,2 százalékos növekedés mehet végbe. Ezért a német export az idén 12,1 százalékkal csökkenhet, jövőre pedig 8,8 százalékkal növekedhet, a behozatal pedig az idén 8,1 százalékkal csökkenhet, és jövőre 7,5 százalékkal nőhet - áll a kormány prognózisában.