Derűre ború - gyorsan véget érhet a napsütés

A Konzervatív Párt választási győzelme után nagyot erősödött az angol font, mert elillant a három és fél éve tartó bizonytalanság a brexit körül, ám hogy meddig tart a pénzpiaci optimizmus, az nyitott kérdés. Egészen furcsa spekulációk befolyásolhatják a brit deviza árfolyamát.
Komócsin Sándor, 2019. december 13. péntek, 19:16
Fotó: Shutterstock

Az angol font több mint két százalékkal erősödött a dollárral szemben, miután megjelentek az első exit pollok a december 12-ei brit választásokat követően, amik azt jelezték előre, hogy a Konzervatív Párt nagy győzelmet arat, s így az új kormány 2020. január 31-én kiviheti végre az Egyesült Királyságot az EU-ból. Egy fontért 1,3515 dollárt kellett adni, mert a pénzpiacokon a bizonyosság mindig jobb, mint a bizonytalanság. A devizastratégák azonban úgy vélik, hogy nem várható hasonló ütemű további javulás a brit fizetőeszköz piacán - derül ki a CNBC elemzői körképéből.

Az erősödés nagyon gyorsan zajlott le a péntek éjjeli pénzpiaci kereskedésben, ami arra utal, hogy a devizakereskedők automatikusan nyomták le az enter gombot vásárlási megbízásaik elindításakor. Rövid távon nyugodt kereskedést vár a font piacán az új év elején Sebastien Clements, az OFX pénzügyi szolgáltató cég valutapiaci elemzője. Ez tekinthető egyfajta üdvözletnek a pénzpiacok szereplőitől azoknak a politikusoknak, akik végrehajtják a brexitet.

Néhány hónap?

Ez a derűs időszak azonban nem sokáig tart - véli a szakértő -, a következő három hónap kereskedését már bizonytalannak látja. Ha Boris Johnson miniszterelnök EU-val kötött brexitmegállapodása átmegy a parlamenten - már az előző törvényhozás is megszavazta az alkut, csak módosította volna, amit a kormányfő nem akart -, akkor újabb rövid erősödés követheti a január végi brexitet. Ezután azonban ismeretlen vizekre hajózik a font.

A kilépés után a brit kormány tárgyalásokat fog kezdeni az EU-val és esetleg párhuzamosan más országokkal is a velük folytatandó kereskedelem új feltételeiről. Ezek kimenetele sokféle lehet, így visszatér a bizonytalanság a pénzpiacokra, következésképpen Clements várakozása szerint a valutaárfolyam alakulását a brit gazdaság hagyományos mutatói - a növekedés, az infláció, a termelékenység stb. - határozhatják majd meg.

Itt a vége?

A Goldman Sachs visszavonta "long" ajánlását a fontról, miután dollárárfolyama elérte a befektetési bank 1,35-ös célértékét. A bank elemzői rövid távon viszonylag kis kockázatot látnak a font kereskedésében, úgy vélik, hogy a következő hónapokban erősödhet a brit valuta, mivel azok a befektetők, akik a bizonytalanság miatt elhanyagolták a piacát, visszatérhetnek.

Emellett van egy kacifántos összefüggés is, ami hatással lehet az árfolyamra. Johnson jelentős többségre számíthat az új parlamentben, így nem szorul majd a Konzervatív Párt befolyásos brexiter képviselőinek támogatására. A kisebbségi kormány, amelyet korábban vezetett, nem engedhette meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja ennek a társaságnak az akaratát. Mostantól azonban ha akarja, megteheti, hogy egy puhább EU-brit viszony szorgalmazása felé mozdul el, mint amit a brexiterek jónak látnának. Az angol font árfolyamára eltérő hatással lenne, ha szoros maradna a két fél viszonya, mint ha messze eltávolodnának egymástól.

Marad, ami van?

A font árfolyama stagnálni fog 2020 elején - véli Dean Turner, az UBS Wealth Management vagyonkezelő cég közgazdásza. Szerinte a piac a 2020. július 1-jei dátumot fogja figyelni, mert a kerekedők tudják, hogy az Egyesült Királyságnak eddig kell jeleznie, ha azt szeretné, hogy 2020. december 31. utánra is meghosszabbítsák a január végén kezdődő átmeneti időszakot, amikor még gyakorlatilag semmi sem változik az EU és szigetország gazdasági kapcsolataiban. Sok függ attól, hogy London él-e ezzel a lehetőséggel vagy sem.

A brit befektetési eszközök értékének, beleértve a devizát is, nem elsősorban a brexit körüli hercehurca szab határt, hanem a termelékenység lassú növekedése - hívja fel a figyelmet James Dowey, a Liontrust Asset Management alapkelező menedzsere. A termelékenység emelkedése az elmúlt tíz évben 90 százalékkal maradt el az azt megelőző négy évtized átlagától. A brexit után erősebb külső versenynek lesznek kitéve a szigetország vállalatai, mert nehezebben fognak hozzáférni hagyományos piacaikhoz, ami a hatékonyság gyenge növekedésével párosulva nehéz helyzetbe hozhatja őket.

A választás elterelte a befektetők figyelmét a brit gazdaság egyre aggasztóbb kilátásairól - teszi hozzá ehhez Oliver Harvey, a Deutsche Bank devizastratégája. Ha az új kormány nem teszi világossá, hogy meg akarja hosszabbítani az átmeneti periódust a 2020 vége utáni időszakra, illetve hogy viszonylag szoros gazdasági kapcsolatokat akar fenntartani az unióval, akkor nem fognak visszatérni a befektetők a brit gazdaságba. Az is kérdés, hogy az új vezetés mennyit valósít meg a toryk választási programjában szereplő költségvetési költekezéséből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2019.12.14 11:19

@MLB2019:
Úgy latom,H megint csusztatsz es sivalkodsz,mint mindig. :-)
Sajna a Final Countdown a beigert Nő Dealezet,amit 2016 ota mondogat igazmondo tarsaitok,nem jott el. :-) Pedig ti ezt akartatok,de a fejetek at lett baxva a palankon. :-) akkor marad a soft brexit cwhehehehe
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2019.12.14 09:40

@flydomi: Úgy látom már kicsit visszavettél az indokolatlanul nagy arcodból. Szépen mosogass mert kivágnak, mint a taknyot! :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2019.12.14 01:20

@na4:

Bezony.A Final countdown elkezdodott. :)) Az a kis kvarc talan nagy bumm lesz. :DD
A Brexit saga folytatodik.De most mar elesben,januar 31-e utan. :))
Isten ovja a Queent!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.12.13 20:26

No panic, brexit. Lehet, hogy lesz egy kis kavarc eleinte, de utána szárnyalni fognak. Long live the Queen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html