Destabilizálódhat a kelet-közép-európai régió

A kelet-közép-európai régió országai, így Csehország, Lengyelország és Magyarország attól tartanak, hogy a Fed 600 milliárd dolláros állampapír-vásárlási programja jelentős tőkeáramlást indít meg, ami főként a kisebb gazdaságok esetén jelentős instabilitást okozhat, írja a Wirtschaftsblatt.
portfolio.hu, 2010. november 5. péntek, 10:36
Fotó:

A Fed újabb, 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának az Amerikai Egyesült Államokon kívül szinte sehol sem örülnek, a nagy fejlődő nemzetgazdaságok, mint Kína, Brazília és Japán nem nézik jó szemmel az újabb monetáris lazítást. Az intézkedések azonban leginkább a kicsi és nyitott gazdaságokat - mint amilyenek a kelet-közép-európai régió országai - érinthetik igen kedvezőtlenül, írja az osztrák lap.

A régió országaiban attól tartanak, hogy jelentős mennyiségű külföldi tőke érkezhet a régióba, mondja Peter Havlik, a WIIW szakértője. A tőkebeáramlás első ránézésre pozitívnak tűnhet, de jelentős, a felértékelődés irányába hatást jelent majd a régiós országok, így Lengyelország, Csehország, Magyarország, de akár Ukrajna devizájára is.
Ennek következménye pedig egyrészt a csökkenő versenyképességben mutatkozhat meg, másrészt a külföldi tőke későbbi kivonása jelentős instabilitáshoz vezethet.

HOZZÁSZÓLÁSOK