Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az SNB által kiadott rövid közlemény megjegyzi, hogy a két jegybank a megállapodást csak elővigyázatossági alapon kötötte, azaz nem számolnak azzal, hogy a swap keretből (melynek összege nem ismert) a lengyel jegybank ténylegesen igénybe is venne svájci frankalapú forrásokat.

A 2008-2009-es akut pénzügyi válság idején a svájci és a lengyel jegybank már kötött egy egyhetes swap megállapodást és ezt követően néhány hónappal később - 2009 januárjában - ugyanilyen mintára a magyar jegybanknak is volt egy ilyen megállapodása. 2010. január közepén a lengyel, a magyar, illetve a svájci jegybank, valamint az Európai Központi Bank közös közleményben jelentették be, hogy felfüggesztik a megállapodást, mivel javultak a piaci svájci frank forrásszerzési lehetőségek, ezért visszaesett az érdeklődés a swap keretek iránt a kereskedelmi bankok részéről.  Az MNB utoljára január közepén utoljára hirdetett meg az egyhetes EUR/CHF FX-swap tendert.

Ezekre a keretekre azért lehet szükség, mert a gyengülő nemzeti deviza, illetve a piaci stressz fokozódása devizaalapú likviditáshiányt okoz az érintett bankrendszerekben, amely hiányt a jegybankok ezekből a swap keretekből elérhetővé tett forrásokkal enyhíteni tudják. A frankalapú likviditási igény a korábbi évek frankalapú hitelezéséhez kötődik.