Devizahitel-átváltás és bankadó - egyszerre nem megy?

A lengyel központi bank elnöke szerint lehetetlen lépés lenne és "komoly válságba" sodorná a bankok egy részét, ha egyszerre vezetnék be a bankadót és váltanák át a svájci frank alapú jelzáloghiteleket - erről Marek Belka a Gazeta Wyborcza újságnak adott, pénteken megjelent interjújában beszélt.
MTI-Eco, 2015. december 11. péntek, 11:42
Fotó: Reuters

Andrzej Duda köztársasági elnök - akit a kormányzó jobboldali Jog és Igazság pártja (PiS) szövetségesének tartanak - korábban bejelentette: azt fogja javasolni, hogy a devizahiteleket a felvételkori árfolyamon váltsák át zlotyra. Ez elemzők szerint mintegy 35 milliárd zloty (2550 milliárd forint) kiadást jelentene a bankoknak.

A novemberben megalakult új kormány ugyanakkor azt tervezi, hogy jövőre különadót vet ki a pénzügyi szektorra. Az ebből a bankadóból befolyó mintegy hétmilliárd zlotyból (509 milliárd forint) fedeznék a szociális kiadások egy részét, egyebek mellett a havi 500 zloty gyermeknevelési támogatást. A lengyel bankszektor tavalyi egész éves eredménye 16 milliárd zloty volt.

Több mint félmillió lengyel vett fel svájci frank alapú devizahitelt az alacsony hitelkamat miatt, azonban az utóbbi években a frank lengyel zlotyval szembeni árfolyama csaknem duplájára nőtt, megemelkedtek a törlesztőrészletek, és a kölcsönt felvevők az államtól várják a helyzet megoldását.

A PiS a választási kampányban azt ígérte, hogy lendületben tartja a már most is 3,5 százalékkal növekvő gazdaságot. Ezt úgy képzeli el, hogy a jegybankon keresztül 350 milliárd zlotyt pumpálna a gazdaságba. "Sok hűhó semmiért. Várjunk és lássuk a költségvetést, amely felvázolja a kormány prioritásait" - fogalmazott Belka, aki szerint nincs esély arra, hogy pénzt nyomtassanak.

A következő hetekben a lengyel jegybank monetáris tanácsának szinte minden tagját kicserélik, Marek Belka elnöki mandátuma pedig 2016 közepén jár le.

HOZZÁSZÓLÁSOK