Devizahitel nélkül is összeomlás fenyegeti a svédeket

Veszedelmes szintre emelkedtek a svéd lakásárak, a szakértők egy része ingatlanbuborékról beszél, ám a kormány az egy év múlva esedékes parlamenti választások előtt nem szándékozik határozott - de népszerűtlen - lépésekkel szembe szállni a káros folyamattal.
Napi.hu, 2013. október 9. szerda, 15:05
Fotó: Napi.hu

Az új lakások hiánya és az az alacsony hitelkamatok olyan szintre emelték az ingatlanárakat, ami már veszélyezteti a svéd gazdaságot - írta a Bloomberg. Az apartmanok ára 14 százalékkal ugrott meg az augusztust megelőző 12 hónapban, 2000 óta pedig kétszeresükre nőttek. A svéd otthonok 25 százalékkal túlértékeltek, mivel drágulásuk tempója lehagyta a lakosság szabadon elkölthető jövedelmének emelkedését - állítja az S&P hitelminősítő. A különbség eltüntetéséhez vagy az áraknak kellene esniük vagy a fizetések növekedésének kellene felgyorsulnia.

Az apartmanon említett, 14 százalékos, illetve a családi házak négyszázalékos áremelkedésével szemben a fizikai munkát végzők fizetése 1,9, a szellemi foglalkozásúaké pedig 1,5 százalékkal volt magasabb a magánszektorban idén júliusban, mint egy évvel korábban. A Danske Bank becslése szerint a családi házak ötödükkel kerülnek többe valós értéküknél. Idén további 2,5 százalékos drágulás várható, míg 2014-ben öt százalékkal eshetnek az árak.

Zuhanás jön

Amikor ilyen erősen túlértékeltek az ingatlanok, akkor nem nincs más útja a korrekciónak, mint egy meredek áresés - véli Roger Josefsson, a bank vezető elemzője. Ez már csak azért is elkaszálná a lakosságot, mert az emberek 52 százaléka változó kamatozású, késleltetett törlesztéses hiteleket vett fel. Az egyéves jelzáloghitelek kamata a Swedbanknál jelenleg 2,89 százalék, ám ha az áresés miatt növekvő kockázatok nyomán ez emelkedne, az satuba foghatná az adósokat.

Egyfelől előfordulhat, hogy ingatlanjuk ára nem fedezné tartozásukat, másfelől éppen a legrosszabbkor ugrik meg törlesztőrészletük, hiszen a legtöbb esetben a kölcsön felvétele után egy meghatározott ideig nem kellett visszafizetniük a tőke esedékes részét.

A svéd pénzügyi felügyelet korábbi jelentése szerint a háztartások ingatlanjaik értékének átlag 75 százalékával tartoznak bankjuknak. Ezen a szinten átlag 140 évbe telne, mire visszafizethetnék jelzáloghiteleiket.

Figyelmeztetések

A helyzet elérte a nemzetközi szervezetek ingerküszöbét is. Az IMF már augusztusban felszólította a stockholmi kormányt, hogy tegyen lépéseket a lakossági hitelek és az ingatlanárak egymással összefonódó emelkedő spiráljának megfékezésére. A Moody's hitelminősítő a napokban arra figyelmeztetett, hogy a jelzáloghitelek felhalmozódása sérülékennyé tette a svéd bankokat. Az S&P fenyegetőbben lépett fel, jelezte, hogy a világ országainak bankrendszereit értékelő tízfokozatú skáláján 2-esből 3-as kategóriába viheti le Svédország osztályzatát.

A Danske Bank és a svéd lakásügyi hivatal azt követeli, hogy a hitelfelvétel szabályainak megváltoztatásával kényszerítsék rá a háztartásokat adósságuk leépítésére. Emellett változtassák meg azt a szabályt, amely lehetővé teszi, hogy az adósok leírják jelzáloghiteleik kamatának egy részét a személyi jövedelemadójukból. Végül elő kellene írni egy általános törlesztési követelményt a változó feltételű hitelek visszaszorítása érdekében. Ez lényegében leszűkítené a törlesztés idejét, ezzel növelné az adós terheit, ám alaposabb megfontolásra késztetné a kölcsön felvételénél és gyorsabban mérsékelné tartozását.

Politika

Ezek a lépések persze nem népszerűek. A kormány nem is óhajt engedni a szakértők követeléseinek - 2014 szeptemberében választások lesznek Svédországban. Még 2010 októberében bevezettek egy plafont a felvehető jelzálogkölcsönökre vonatkozóan, ami 2012-ben húszéves mélypontra, 4,5 százalékra lassította a hitelkihelyezés növekedési ütemét a 2008-at megelőző öt év tízszázalékos tempójáról. Azóta újra gyorsul növekedés, mert a lakáskereslet nem csillapul.

A pénzügyi hatóság a múlt hónapban jelezte, hogy kötelező havi törlesztésre kényszerítheti a háztartásokat, hogy visszaszorítsa eladósodásukat. A kényszerű folyamatos törlesztés megnöveli a hitelfelvevők költségeit a hitel felvételének pillanatában. Ez visszafoghatja őket is és egyben fékezheti a lakásárak emelkedését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.10.10 12:47

@krix: 400.000 panel... s ebből nincs leszigetleve 80-160.000?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.10.10 11:53

@lauda: ha jól értem 2 évet ült rajta az előző kormány és 3-at a jelenlegi...
nem szoktuk meg tőled, hogy a "nemzeti" kormányt rosszabb fényben tünteted fel.... mi történt? elvették a trafikodat? ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2013.10.10 11:43

@rigolya: "Az emútnyócév-ben a panelek 20-40%-át kezdték szigetelni."

Hol?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.10.10 11:24

@lauda: És általában nem a ház lakói nem fizetnek... hanem az állam!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2013.10.10 11:11

@rigolya:
Egy vállalkozó ismerősöm mesélte ujjongva: végre kifizették a 2008.-ban elvégzett munkáját. Szigetelés napkollektor pályázaton nyert.
Hát erről ennyit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html