Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy átlagos lengyel család nagyjából gyermekenként 1700 zlotyt (125 ezer forintot) ad ki az iskolakezdéskor - idézte a Business Insider Polska a a Deloitte tanácsadó cég számítását. Ennek kétharmada ruhákra, cipőkre és iskolai felszerelésekre megy el. A lengyel családok 91 százaléka már augusztusban kérelmet nyújt be kiadásaihoz való hozzájárulásért az illetékes hivatalokhoz.

Ha figyelembe vesszük, hogy a gyermekek egymástól is örökölhetnek dolgokat, akkor egy olyan családban, ahol három gyermek kezdi az iskolát szeptemberben, a kiadások a legszerényebb számítások szerint is elérik a 2742 zlotyt (202 ezer forint).

A lengyelek a tanévkezdéskor jóval többet adnak ki, mint egy ünnep alkalmával, amikor átlagosan csak 1170 zlotyt (86 ezer forint) hagynak az üzletekben. Idén a lengyelek átlagosan ugyanannyit szánnak az iskolakezdésre, mint tavaly, 30 százalékuk többet, 18 viszont kevesebbet költ. Az árak magasabbak, tehát nem többet vesznek, akik többet adnak ki. Emellett a gyerekek szükségletei is nőnek.

A a szülők már augusztusban megvásárolják azt, ami az iskolába kell és átlagosan 7,4 órát töltenek a beszerzésekkel, kivéve, ha valamelyik nagy áruházlánc hipermarketjét választják, ahol mindent egy helyen, 4 óra alatt megvehetnek. Meglepő, hogy a szülőknek fontosabb a kényelmes bevásárlás, mint az alacsonyabb ár. Főleg a nők végzik az iskolával kapcsolatos vásárlásokat, de a gyerekeknek már kiskorukban viszonylag nagy beleszólásuk van abba, mit vesznek felmenőik.