Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akár augusztusban is mehetnek majd nyári gyakorlatra a diákok, ősztől pedig a technikumokban 34 ezer fiatal szerezhet az érettségi mellé szakmát - mondta a Világgazdaságnak Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár.

A szakképzésben tanulók 10 százaléka a szigorú biztonsági előírások betartása mellett jelenleg is ott van a duális képzőhelyeken, a többi esetben a szakmai gyakorlati oktatás digitális munkarendben zajlik. A legnépszerűbb szakképzési intézménytípusba magasabb arányban nyertek felvételt a diákok, mint bármikor az elmúlt másfél évtizedben. A szakmai gyakorlat alóli felmentés nem járható út, a gyakorlatokat a járványügyi helyzethez igazodva kell megszervezni.

A nyári gyakorlat több mint 50 ezer diákot érint, de a folyamatosan változó járványhelyzet miatt még csak általános irányelveket lehet megállapítani. Az alapelv az, hogy ugyanazok a rendkívüli szabályok vonatkoznak a gyakorlatra, mint a tanév közbeni gyakorlati képzésre, mindaddig, amíg ettől eltérő döntés nem születik.