Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fiatal felnőttek körében Hollandiában - ahogy például Angliában - nő a hitelfelvétel aránya, ami viszont állítólag hátráltatja őket abban, hogy belépjenek a munkaerőpiacra vagy befejezzék a felsőoktatási kurzusaikat - írja a Guardianre hivatkozva a 444.hu.

A városi próbaprojektben egy önkormányzati hitelbank tárgyal a hitelezőkkel az adósságok felvásárlásáról. A rendszerben részt vevők kölcsönt kapnak, hogy visszafizethessék az adósságaikat a saját lehetőségeikhez mérten.

A hitelezők először 750 eurót kapnak ösztönzésül, hogy kezdjék el átadni a követeléseiket az önkormányzat bankjának, majd a fiatalok további adósságait is törölhetik, ha sikeresen részt vesznek képzéseken vagy oktatási programokban.

Marjolein Moorman, a város polgármester-helyettese szerint az adósság sok stresszt okoz, ami a fiatalok jövőjét is gyakran meghatározza. A polgármester-helyettes szerint az ilyen fiatalok többsége hátrányból indul, és szerencsétlenség vagy tudatlanság miatt olyan helyzetben találták magukat, amiből segítség nélkül nem tudnak kikeveredni, ezért segítene nekik az önkormányzat.

A projekt februárban indul, minden adós kap egy coach-ot, akivel felállítanak egy ütemtervet. A hivatalos adatok szerint a 18 és 34 év közötti amszterdami fiatalok 34 százaléka eladósodott. Az átlagos holland diákhitel a 2015-ös 12 400 euróról 2019-re 13 700 euróra növekedett, és a hitellel rendelkező diákok száma 388 ezerről 1,4 millió főre nőtt.