Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban kísérleti program indul, amelynek keretében önkéntes diákokat képeznek ki katonának - írta az onet.pl. A cél olyan fiatalok oktatása, akik nem akarnak hivatásos katonaként szolgálni, de az alapvető hadi ismereteket meg akarják szerezni. A nemzetvédelmi minisztérium fontosnak tartja a programot a lengyel fegyveres erők fejlesztése szempontjából

A program nem olcsó: a szakminisztériumnak több mint 200 millió zlotyjába kerül (15 milliárd forint, egy focistadion ára), legtöbbet a lövészetekre kell költeni. A diákok a tanulás után tartalékos közkatonák vagy tartalékos tiszthelyettesek lehetnek. Eddig 52 oktatási intézmény jelentkezett be a programba, köztük a lublini Katolikus Egyetem és a Marie Curie-Sklodowska Egyetem.

Kellenek

A szakminisztérium helyettes vezetője, Michal Dworczyk elmondta, hogy 2009 után drámaian zuhant a tartalékos katonák száma, miközben a világ minden hadseregének nagy szüksége van rájuk. Az idei oktatási évre a minisztérium 10 ezer helyet biztosított azoknak, akiket érdekel ez a lehetőség. Ugyanakkor nehéz megjósolni, hogy minden helyet be tudnak-e tölteni.

A programok részben elméletiek, részben gyakorlatiak, a kurzus a közkatonáknak 22 napos, a tiszthelyetteseknek 44 napos, mindkét esetben vizsgával és eskütétellel végződik. Az elméleti stúdiumokat az oktatási tárca fizeti, 1,5 millió zlotyt szánva erre a célra. A szakmai programot a hadügy finanszírozza az említett költséggel.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)